Обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина - Йоан Матев, извинил отсъствието си от училище в деня на престъплението 2 юни 2015 г. с бележка от тенис клуб "Левски". Това разкри днес в съдебната зала директорката на училище "Езиков свят", където учил Матев - Василка Николова.

Предварителната уговорка с родителите винаги била, когато някой ученик отсъства, те да се обаждат, а в случай, че не потърсят контакт с директорката, тя ги търсела. Йоан отсъствал от училище от 1-ви до 6-и юни. В деня след убийството директорката се обадила на майка му , за да пита защо синът й отсъства и да представи бележка. На 5-и бил донесен документ от спортния клуб, че му се налага да отсъства от 1-и до 14-и юни заради състезание по тенис в Стара Загора, съобщи "24 часа".

В периода 17-19 юни 2015 г. от регионалния инспекторат на образованието било изпратено писмо до всички училищни директори, за да се подадат копия от дневниците на учениците от 8, 9, 10 и 11-и клас в София, за да се види кой е отсъствал на 2-и юни.

Според директорката на датата от цялото училище в занятия не бил само Йоан. На 18-и юни била получена и снимката от МВР на тичащия младеж в Борисовата градина. В "Езиков свят" я залепили в фоайето.

Майката на Матев дойде в съда

Снимка: Булфото

През април 2016 г. "Езиков свят" било посетено от двама служители на МВР. Тогава за първи път било споменато името на Йоан във връзка с това, че той бил единственият, който отсъствал на 2-ри юни. Директорката показала на полицаите копия от личното му училищно досие, снимка от 10-и клас, както и такава при дипломирането му. Те не поискали нищо друго.

Междувременно Йоан взел зрелостните изпити по английски и български език с добър успех.

От 4-ти декември 2016 г. родители започнали да звънят на Василка Николова и да я питат какво става и защо викат техните деца на разпит в полицията. На 5-ти декември 2016 г. тя била отведена от 3-ма полицаи до СДВР, където от 12:30 до 18:30 часа 6 служители на МВР провеждали с нея беседа. В края на разговора в стаята влязъл и тогавашният шеф на СДВР Младен Маринов, сега вътрешен министър. По време на тази беседа я питали предимно за училището - как така раздават дипломи на учениците, които отсъстват, и я заплашвали, че могат да го затворят.

При един от разговорите с Йоан тя го попитала: "Имаш ли нещо общо със самотния бегач?" - така съучениците му наричали момчето от Борисовата градина, заснето от камерите в парка. "Твърдо не", казал той. От разговорите с ученици се обединили около мнението, че Матев е по-широкоплещест от момчето на снимките. Същото нещо директорката каза днес и в съдебната зала.

Тя обясни още, че е подписала протокола от разпита, но не го е чела и отрече да е казвала на полицаите, че учениците в коридора на училището подмятали името на Йоан.

Ученик, в присъствието на Йоан, обаче казал, че той има същите маратонки и раница, каквито самотният бегач.

"Ти луд ли си, бе?", сопнал му се Матев.