Районната прокуратура в Панагюрище повдигна обвинение на кмета на Стрелча Стойно Чачов за принуда, съобщиха от  Апелативната прокуратура в Пловдив.

Според обвинението през 2016 г. той е принудил служител на общинската администрация да подаде молба за освобождаване от заеманата длъжност без дата, като го е заплашил, че ако не го направи, ще бъде освободен веднага от работа. Чачов е злоупотребил и с властта си като работодател, като е наредил молбата да бъде входирана с входящ номер и без знанието и съгласието на служителя, твърди прокуратурата.

Спрямо Стойно Чачов е взета мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 2 000 лева. По делото се извършват процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, назначени са и експертизи. Срокът на приключване на разследването е двумесечен, уточняват още от пресцентъра на прокуратурата.

В четвъртък кметът беше привикан на разпит в областната дирекция на МВР в Пазарджик по разследване за оказан натиск върху общо 17 свои служители, за които се предполага, че са подписали молби за напускане без дата. Миналата седмица икономическа полиция влезе в община Стрелча и извърши претърсване, което продължи 9 часа. Бяха намерени част от подписаните молби за напускане, иззети бяха и компютри за експертизи. Чачов твърди, че не е принуждавал служителите си да подписват молби, а помолил тези, които не искат да работят съвестно, да напуснат. И определи акцията срещу него като опит да бъде дискредитиран.

"Моята съвест е чиста. Сега просто ще чакаме прокуратурата да си свърши работата", каза кметът на излизане от областната дирекция на МВР в Пазарджик.