Кметът на Стрелча Стойно Чачов е заставил около 17 души, служители на различни дирекции в общината, да подпишат заявления за напускане без дата през август 2016 г. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Полицията и прокуратурата узнали за този факт вчера, след като бивш служител на общината, който също подписал заявление, подал сигнал. "Във вчерашния ден в ОДМВР - Пазарджик е постъпил сигнал от бивш служител в една от дирекциите на Община Стрелча за това, че в началото на 2016 г. кметът е събрал множество общински служители в кметската зала и им е казал, че следва да подадат и подпишат молба за назначаване на работа и молба за напускане. Тези документи са били подписани от хората, които са се уплашили, че ако не изпълнят разпореждането на кмета, могат да останат без работа", обясни Арнаудова и уточни, че и двата документа са без дата.

По думите на Арнаудова това е престъпление принуда. Разпитани са вече 10 служители на общината, които потвърждават, че действително са подписали заявление. Сред тях са хора от социален патронаж.

До момента заявленията не са открити, въпреки че в общината се извършват претърсвания, но по време на разпитите служителите са потвърждавали, че са били заплашвани да подписват тези документи. Заплахата била, че ако не сложат подпис могат да загубят работата си. Следващите дни ще стане ясно дали кметът на Стрелча ще бъде обвинен.

 

"Започнало е разследване по т.нар. престъпление принуда, тъй като според данните, с които е стартирала полицията, а и прокуратурата се касае за злоупотреба с власт", коментира Румяна Арнаудова. Тя обясни, че и към този час ръководството на Районна прокуратура - Панагюрище извършва претърсвания.

"Търсим документи и 17-те най-малко заявления, които са написани под натиск от служители да напуснат работното си място все едно доброволно. Снемат се обяснения и паралелно с това се разпитват хора. До момента са разпитани 10 души, които са в социален патронаж, двама в "Общински имоти", един счетоводител, един деловодител и др.", обясни говорителят на главния прокурор.

"Всички тези свидетели към този час потвърждават, че в началото на август 2016 г., заплашени от кмета, че ще бъдат освободени дисциплинарно, са подали молби за напускане без дата", подчерта Арнаудова и уточни, че се очаква утре да се вземе решение за ангажиране на наказателната отговорност на кмета.

Наказанието е до 6 години лишаване от свобода в случай, че се докаже престъплението", поясни говорителят на главния прокурор. Прокуратурата винаги е била активна при сигнали за злоупотреби на длъжностни лица в местната власт, в това няма нищо предизборно. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Във връзка с повдигнатите вчера обвинения на кметовете на Созопол и Златица и днешната проверка на кмета на Стрелча, Арнаудова обясни, че прокуратурата винаги е била активна особено когато става дума за сигнали за злоупотреби на длъжностни лица в местната власт. "За кметицата на Златица вече сме съобщавали информация за повдигнатите ѝ обвинения от Софийска градска прокуратура. Така че по това разследване се събират допълнителни доказателства и се повдигат допълнителни и според нас обосновани обвинения", посочи тя.

Арнаудова обясни, че разследването на кмета на Созопол е от 2017 г. "Фактът, че вчера се повдига обвинение, означава за нас, че това е моментът, в който сме събрали достатъчно доказателства, за да се ангажира наказателна отговорност", каза още говорителят на главния прокурор.

Тя посочи, че в тези действия на прокуратурата няма нищо предизборно. "Днешният случай с Община Стрелча пък е резултат от сигнал от вчера, така че няма нищо свързано с бъдещите избори", заяви Арнаудова.