Прокуратурата образува дело за хулиганство, заради хвърлена боя по Дома на Европа в София, информират от държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 21 май година около 15:30 часа са извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Става дума за случая, за който преди няколко дни при протеста "Поход за мир и неутралитет" в София  сградата на ул. "Г.С. Раковски" беше изцапана с червена боя.

Наблюдаващ прокурор е дал указания на органите МВР за действия за установяване на извършителите, които следва да бъдат предприети в хода на досъдебното производство. Разследването по случая продължава.

По-рано от МВР съобщиха, че продължава работата за установяване на самоличността на извършителите. При прегледа на записи от видеонаблюдението е установено, че група хора от протеста организирано са хвърляли яйца и пръскали червена боя по сградата, в която се помещават представителството на ЕК и бюрото на Европейския парламент. 

В неделя участници в шествието под надслов "Поход за мир" хвърляха червена боя по Дома на Европа, в който са представителството на Европейската комисия и бюрото на Европейския парламент в София. В протеста се включиха симпатизанти на БСП и "Възраждане", както и политици от двете партии.

 В отговор от Европейската комисия, ПП-ДБ и Бойко Борисов излязоха с остри позиции, осъждащи начина на протест като вандализъм.

В профила си във "Фейсбук" Бойко Борисов заяви, че е тревожно, че "тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България".

"Продължаваме промяната - Демократична България" определи т.нар. демонстрации за мир в няколко града в страната в неделя като "срамни" и "защитаващи насилници, агресори, престъпници". Според тях шествията са били политизирани заради участието в тях на "антибългарската партия "Възраждане".

"На всички, които вярват в лъжата "поход за мир", трябва да е пределно ясно, че за да се постигне мир, трябва агресорът да бъде спрян, а не един цял народ да бъде унищожаван. Това означава агресорът да напусне суверенната територия на Украйна и там да се върне мирът. Ако проруският поход наистина беше поход за мир, щеше да се проведе в Москва... или в Грозни. Червената боя нямаше да е по представителството на Европейската комисия, която защитава мира, а по представителството на държавата, която води войната", заявиха от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола също осъди в публикация в "Туитър" посегателството срещу Дома на Европа в София като написа:

"Сградата, в която се помещава Бюрото за връзка на Европейския парламент в София, беше взета под прицел от вандали, недоволни от позицията ни в подкрепа на Украйна. Ще я почистим. Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен. #СлаваНаУкраина".

От Министерството на външнните работи също заявиха, че осъждат посегателството срещу сградата.

В отговор лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, че с вчерашния протест са направили поредната крачка по пътя, водещ ни към освобождаването на страната ни от чуждите зависимости и обвързаности.

"България отново ще бъде свободна и независима. И нито ГЕРБ, нито патериците им ПП и Доносническа България, нито която и да е от другите американски метастази в страната ни ще спре този необратим процес! С вчерашния протест направихме поредната крачка по пътя, водещ ни към освобождаването на страната ни от чуждите зависимости и обвързаности", написа в профила си във фейскбук лидерът на "Възраждане" Костадин Костанидон.