Европейската комисия и външното ни министерството осъдиха вчерашните вандалски прояви срещу сградата на представителството на ЕК в София. 

Сградата на ул. "Г. С. Раковски" 124 в София, в която се помещават Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, беше изцапана с червена боя преди ден по време на протест на "Възраждане". Георги Хрисимиров от партията поясни във Facebook, че по този начин са изявили мнението си по въпроса за ратифицирането на Истанбулската конвенция, а преди това в социалната мрежа от партията обявиха, че протестът им е "срещу намесата на Брюксел във вътрешните ни работи". 

В позиция на ЕК, изпратена до БТА от Представителството на комисията в България, се посочва, че "правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи". "Ще уведомим компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая", пише още в нея. 

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола също реагира, като написа в "Туитър", че европейската подкрепа за Украйна ще става все по-силна: 

"Сградата, в която се помещава Бюрото за връзка на Европейския парламент в София, беше взета под прицел от вандали, недоволни от позицията ни в подкрепа на Украйна. Ще я почистим. Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен. #СлаваНаУкрайна".

От МВнР написаха в сайта си, че "подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява". 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза, че "тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България" и използва случая да призове "демократичните системни партии да застанем обединени в името на националните интереси на България, излъчвайки силно редовно правителство". 

"Единствено гаранции за задълбочаване на процесите на евроатлантическата ни интеграция могат да бъдат контрапункт на хибридните опити за инфилтрация на враждебното руско влияние в нашето общество", написа Борисов във Facebook.

В отговор на реакцията на Борисов лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа в профила си в социалната мрежа, че с в вчерашния си протест са направили "поредната крачка по пътя, водещ ни към освобождаването на страната ни от чуждите зависимости и обвързаности".

През социалната мрежа дойде и реакцията на бившата депутатка от ПП-ДБ Лена Бориславова

"Протест за мир, организиран от "Възраждане", завършил с оскверняване на сграда в центъра на София и простотия. След статията в "Политико" за битката на Каскета срещу Тиквата, това е другото срамно събитие за европейска България, за което дори не мога да си помисля да кача снимка тук, за да не достигне до твърде много чужденци". 

В същото време Кремена Кунева, която бе депутат в 48-ото Народно събрание, избрана от листата на "Демократична България" в 24-и МИР София, разпространи снимка на жена с бебе на ръце, която изглежда, че почиства след вандалската проява. 

"Днес хората, твърдящи, че се борят за мир, начело с Костадин Костадинов и членове на БСП, ни показват кръвта на "мира". Защото един такъв руски "мир" изглежда така. Кървав. Грозен. Безскруполен. А една майчица пак изтрива срама от България", написа Кунева. Снимката бързо обиколи социалните мрежи.