Според първоначалната експертиза откритият в шахта на Народното събрание охранител е починал при падане от високо, няма доказателства за конкретно виновно лице. Това каза по време на брифинг градският прокурор на София Емилия Русинова.

25-годишният Даниел Тасев бе издирван два дни от близките си, след като не се прибрал от нощна смяна на 7 юли сутринта. Тялото му бе открито в шахта на строеж в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър Батенберг" № 1. Образуваното досъдебно производство е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

Прокурор Русинова обясни, че охранителната фирма, в която е работил Тасев - "Дефанс консулт" със собственик Филип Чипев, който сам се представи като "баща на внуците" на сегашния заместник-министър на труда Султанка Петрова, е била наета от фирмата-изпълнител на строежа, за да пази инструментите, като охраната е била извършвана през тъмната част на денонощието.

"Установени са собствениците на охранителната фирма, установен е техническият ръководител, иззети са видео камери, назначени са експертизи, извършени са първоначален и повторен оглед на мястото", каза още Емилия Русинова. По думите ѝ при втория оглед са намерени знаци, които показват, че има отворена дупка.

"В хода на разследването е установено, че починалият охранител се е намирал около тази строителна площадка в тъмната част на денонощието - там е намерена чаша с кафе, а долу до самото тяло е намерена бъркалката от кафето. Същата вечер, когато мъжът е бил на смяна, служители на НСО, които също са били на смяна, са забелязали да отива към кафе машината, след което повече движение не е забелязано", допълни градският прокурор на София.

Емилия Русинова заяви, че първоначалната съдебно-медицинска експертиза е установила, че причината за смъртта на младия мъж е съчетана черепно-мозъчна и гръдна травма, която е характерна за падане от високо.

"Към настоящия момент не сме събрали доказателства за конкретно виновно лице, поради което няма и привлечен в качеството на обвиняем. Цялостен анализ ще се извърши след изготвянето на всички експертизи по делото", каза още Русинова.