Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за смъртта на охранителя Даниел Тасев, открит в шахта на строеж в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър Батенберг" № 1, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

25-годишният Даниел Тасев е издирван два дни от близките си, след като не се прибрал от нощна смяна в събота сутрин. Първоначалната версия на разследващите е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

Разследването е възложено на следовател от Софийска градска прокуратура, който е извършил оглед на местопроизшествието.

С постановление на наблюдаващия прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване причината на смъртта.

Ще бъде проверено още спазването на трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата, в която е работил Даниел Тасев, ще се изискат записите от видеонаблюдението.

Процесуално-следствените действия по случая продължават.

Охранителната фирма, в която е работил младият мъж, е "Дефанс консулт" със собственик Филип Чипев, който сам се представи като "баща на внуците" на сегашния заместник-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова. Съпругът на Петрова пък Петю Петров е негов пълномощник. Чипев обаче е категоричен, че дружеството няма общо с изпълнителя на реконструкцията на сградата, който е избран с обществена поръчка и след това е наел охрана.

От ИА "Главна инспекция по труда" също съобщиха, че е започнала проверка на строителния обект в сградата на Народното събрание.

ГИТ е уведомена от работодателя за инцидента в Народното събрание, веднага след като загиналият е открит. Екипът на Инспекцията е посетил пръв мястото на инцидента още около 19.30 ч. на 7 юли. Проверката на работодателя продължава, като предстои предоставяне и изследване на документи, свързани със задълженията по длъжностна характеристика, провеждане на задължителните инструктажи, графици, работно време и др.

Инцидентът е станал в необезопасена шахта на строителния обект, заради което е стартирана проверка по всички работни места на него. Акцент на проверката е осигуряването на безопасност по работните места, в т.ч. обезопасени отвори в конструктивни елементи, използване на безопасно работно оборудване, осигурени мерки срещу падане от височина. Към момента са спрени строително-монтажните работи на обекта, освен дейностите по обезопасяване.

Обектът е проверяван през 2017 г. в рамките на засиления контрол, който ГИТ упражнява в сектор "Строителство", и са установявани нарушения, които са отстранявани. Контролът до момента е осъществяван на друг, по-начален, етап на строително-монтажните работи, които са много динамични и част от сега съществуващите конструктивни елементи не са били изградени.