Няма никакви основания срещу прокурора по делото "Алабин" - Милко Момчев, да бъде образувано досъдебно производство - това заявиха от държавното обвинение след сигнал срещу него от адвокат Ина Лулчева.

На 14 ноември съдът оправда четиримата подсъдими за срутването на сградата на ул. "Алабин" в София, под която преди 12 години загинаха две млади жени, едната от които майка на малко дете. Присъдата предизвика масово възмущение и коментари за закъсняло и опорочено правосъдие. Тръгна дори петиция, в която се настоява "Висшият съдебен съвет да приеме инструкция, предвиждаща възможността при дела, категоризирани като представляващи "обществен интерес", съдиите да правят и изявления пред медиите, а не да разчитат само на писмените мотиви към постановените от тях присъди".

Днес пресцентърът на прокуратурата публикува съобщение, в което се заявява:

"На 19.11.2018 г. до административните ръководители на Софийска апелативна прокуратура и Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от адвокат Ина Лулчева, защитник на подсъдим по т. нар. дело "Алабин". Сигналът касае изявления на наблюдаващия прокурор Милко Момчев, направени пред медии непосредствено след постановяване на оправдателната присъда, като копие Лулчева е адресирала и до него.

Твърди се, че изразената публично позиция от Момчев - че вероятна причина за оправдаването на подсъдимите е настъпила "промяна" на показанията на основен свидетел, представлява "заблуждаване на обществото и уронване на авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения".

Според адв. Лулчева "такова поведение не би следвало да остане без последствия, защото според чл. 129 ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България (основание за освобождаване от длъжност на магистрат), накърняването на престижа на съдебната власт може да представлява най-тежко дисциплинарно нарушение".

На 19.11., едновременно с подаването на сигнала, в сайта "Медиапул" е публикувана статия със заглавие "Сигнал срещу прокурора по делото "Алабин", че лъже и манипулира обществото".

Административните ръководители на прокурор Момчев считат, че няма каквито и да е основания за образуване на дисциплинарно производство срещу него. С изявленията си г-н Момчев по никакъв начин не е нарушил професионални задължения или етични правила. Предявяването на сигнал, визиращ основание за дисциплинарно освобождаване от длъжност на магистрат и публичното му оповестяване, се разглежда като опит за влияние върху наблюдаващия прокурор, осъществен в срока за протестиране на постановената оправдателна присъда, с оглед на решението му дали да протестира същата".

В официалното съобщение се подчертава, че присъдата на Софийски градски съд е протестирана от прокурор Момчев пред Апелативен съд София, с искане за постановяване на нова, осъдителна присъда.

Междувременно, след като също е получил сигнала на Ина Лулчева, Висшият съдебен съвет излезе с остра позиция, в която се казва:

"ВСС със загриженост и тревога следи ескалиращото напрежение, породено от реакции на медии, съсловни организации и адвокати във връзка с постановени съдебни актове по неприключили дела; безпрецедентното и грубо нарушаване на независимостта на прокурори и съдии чрез внушения за определен правилен резултат по висящи производства; опитите за натиск върху ВСС и провокациите към действия, противоречащи на конституционно определените му правомощия.

ВСС счита за необходимо за пореден път да заяви, че всяко твърдение за неспазване на закона и процесуалните правила от български магистрати, основано на факти и доказателства, трябва да бъде своевременно отправено до компетентните органи.

Отправянето на неоснователни упреци към съдебната власт и към ВСС, създаването на обществени очаквания Съветът да въздейства и влияе върху работата на магистрата, органи на съдебната власт, както и да ревизира действията им е напълно недопустимо, в нарушение на закона и води до неправилно разбиране за функци".