Нов затвор за 400 осъдени ще се строи в бившите казарми край дупнишкото село Самораново, съобщи началникът на затвора в Бобов дол Александър Апостолов, координатор по проекта, цитиран от местния вестник "Струма". Финансирането - около 35 млн. лева, е по Норвежкия финансов механизъм.

Сега в бившите казарми е затворническото общежитие към Бобовдолския затвор, в което изтърпяват присъда около 100 лишени от свобода с по-лек режим. Там трябваше да излежат присъдите си и братя Галеви, но те изчезнаха безследно през 2012 година, след като бяха осъдени на по 5 години за организирана група за рекет. И до момента те са в неизвестност.

Освен новия, отговарящ на съвременните изисквания за изтърпяване на присъди затвор, в бъдещия комплекс ще се изгради и обучителен център за подготовка на кадри по охраната на затворите и специалисти за системата за изтърпяване на наказанията - психолози, администратори и др.

Изграждането на затвора при Самораново ще започне до една година. Първоначалният проект е бил той да е в общежитието в Казичене, по-близо до София, но теренът там се оказал неподходящ.

Засега в Самораново няма реакции от страна на местното население, но в селото нямали проблеми със затворниците от сегашното общежитие, коментира кметът Райна Александрова.