Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата срещу помощник машиниста Христо Тиляшев за причиняване на железопътната катастрофа на гара Калояновец през юли 2014 г. При инцидента загина машинистът на влака Венко Тодоров (на 38 г.) и бяха причинени средни телесни повреди на четири лица, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Магистратите обаче прецениха, че наказанието, наложено на Тиляшев, следва да се намали от 6 на 5 години лишаване от свобода. Подсъдимият досега не е осъждан, има добри характеристични данни и е преминал на работа в поделение за пътнически превози няколко седмици преди инцидента, мотивираха се те.

На първа инстанция вторият машинистът, който във фаталния момент е управлявал влака, беше осъден на 8, 5 години затвор, но присъдата вече веднъж беше намалена на 6 г.

Четирима от пътниците бяха тежко ранени при катастрофата

Снимка: Булфото

Магистратите не приемат твърдението на подсъдимия, че причина за произшествието е внезапна промяна на светлинната сигнализация, преди навлизането в гарата. Пред Апелативния съд бяха разпитани двама полицейски служители, които са разговаряли веднага след инцидента с подсъдимия и пред тях той споделил, че преди катастрофата преглеждал книжката за разписанието. Опитал се е да реагира едва, когато колегата му извикал, че преминава входния семафор с над 100 километра в час при разрешени 40.

По делото е установено, че от страна на ръководител-движение на гара Калояновец не са допуснати нарушения при подготовката на маршрута за преминаване на влака пътуващ от София за Варна.

Шест експертизи са изследвали състоянието на трасето и светлинната сигнализация, а също така и показанията на записващата скоростомерна лента на локомотива. Вещите лица, повторно са потвърдили, че не са установили несъответствия между позициите на гаровите стрелки, състоянието на пулта за тяхното управление и показанията на семафорите.

Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.