Днес се навършват 9 години от потъването на кораба "Илинден", при което загинаха 15 български туристи, предаде агенция МИА.

Като всяка година представители на община Охрид, на българското посолство, на гражданско сдружение "5 септември" от Охрид, на Охридския Ротари клуб и граждани положиха цветя на паметната плоча, поставена на кея на Охридското езеро, и отдадоха почит на жертвите на катастрофата.

Корабът "Илинден" потъна на 5 септември 2009 г. с 57 пътници на борда на път от Охрид за манастира "Свети Наум". На този ден времето беше хубаво, езерото спокойно и нищо не предвещаваше, че ще се случи най-голямата трагедия в историята на плаването по Охридското езеро. "Илинден" се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на езерото. Осем от жертвите бяха от село Антон, четирима от Пирдоп и по един от Златица, Мирково и Рибарица.

Две седмици след нещастието корабът беше изтеглен до канала Студенчища, където се намира и днес като ням свидетел на трагедията, отнела 15 човешки живота.

За инцидента прокуратурата повдигна обвинения срещу капитана на "Илинден" Сотир Филески и експерта, дал сертификата за годност на плавателния съд Бранко Баич.

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Те бяха осъдени на по една година затвор.

Съдът сметна, че Сотир Филевски не се е придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност, като качва на борда на кораба над 50 български туристи при допустими 43 души. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Филевски и Баич.