Софийският градски съд реши да задържи за постоянно в ареста Петър Александров и Александър Кинов, обвинени за отвличането и убийството на 49-годишния Кирил Русев.

Още снимки от заседанието ВИЖТЕ ТУК >>>

Александров и Кинов бяха арестувани при съвместна акция на полицията и прокуратурата в петък вечерта. Предполага се, че мотивът за престъплението е финансов.

Според разследващите двамата са направили неуспешен опит да прикрият престъплението. Има данни, че те са отвлекли жертвата и са я измъчвали. Убийството е станало с две огнестрелни рани в областта на торса и единия крак. Прокуратурата настоява мъжете да бъдат задържани под стража.

Прокурор Сабина Христова посочи пред съда, че по делото има достатъчно данни за това, че на 4 януари двамата мъже са отвлекли Кирил Русев и на същата дата са го убили. Според прокуратурата е налице реална опасност двамата обвиняеми да се укрият или да извършат престъпление, при мярка за неотклонение различна от "задържане под стража".

Обвиненията към настоящия момент срещу Петър Александров са несъстоятелни, каза пред съда адвокатът му Христо Кутиев, който поиска по-лека или никаква мярка за клиента му. По думите му няма аргумент и доказателство за механизма на извършване на предумишленото убийство. По думите му в аутопсията не е посочено кога е настъпила смъртта на жертвата, какво е било оръжието, както и имало ли е насилие преди това.

Той добави, че няма информация за това къде е станало убийството. Адвокат Кутиев посочи също, че оръжието, с което е извършено престъплението, не е открито. Той каза, цитиран от БТА, че от дома на Александров са иззети пистолети, ловни пушки и боеприпаси. Последният е активен ловец и има надлежни разрешителни за тях. Кутиев коментира, че няма извършена балистична експертиза дали с някое от тези оръжия е извършено престъплението.

Адвокат Денислав Асенов, защитник на Александър Кинов, пък поиска съдът да не оставя клиента му в ареста и да му наложи домашен арест. Той определи постановлението за привличане на Кинов като обвиняем като "правно негодно". Асенов добави, че Кинов има сериозни проблеми с дископатия и херния.

Пред съда Александър Кинов посочи, че се е явил в СДВР и не се укривал. Той помоли за по-лека мярка, за да гледа жена си и детето си.

Според съдебния състав от показанията на майката на жертвата се установява, че е имало финансови взаимоотношения между Александров и сина ѝ, като те са с дългогодишна давност и във връзка с тях е имало съдебни дела.

Снимка: БТА

По информация на "24 часа" Русев взел крупна сума пари от покойния бивш министър на финансите Стоян Александров още през 2008 г. със срок за връщане от една година, но не я възстановил, включително и на сина му Петър Александров като негов наследник. 

Договорът между фирма на Стоян Александров и Кирил Русев бил за 306 хиляди щатски долара. След политиката Александров се занимава с бизнес, включително с кредитиране. През 2018 г. бе обвинен от прокуратурата, а свидетели разказаха за високи наказателни лихви, които им били налагани. На Русев също били начислявани наказателни лихви, като сумата, която трябвало да върне, станала двойна през годините. За това той подписвал записни заповеди, но не се издължил. 

В съда стана ясно, че с автомобила на Александров двама мъже преминали сръбската граница на 5 януари, като шофьор е бил обвиняемият, а според граничните власти пътник е бил лице, представило се с документ за самоличност на жертвата Кирил Русев.

Снимка: Булфото

След малко повече от час колата се върнала през същия граничен пункт, като този път пътник е бил обвиняемият Александър Кинов. Съдът отчете, че има разпит на свидетел, според който Кинов го е помолил да му направи услуга и да превози труп в погребална агенция. Двамата се срещнали и Кинов преместил трупа в автомобила на свидетеля, като казал, че той се казва Димитър Пешев, като впоследствие е установено, че това е жертвата Кирил Русев.

Съдът споделя доводите на защитата, че няма доказателствено предположение, че който и да е от двамата обвиняеми е отвлякъл жертвата. Също така съдебният състав добави, че има косвени доказателства, свързващи обвиняемите с умъртвяването на Кирил Русев. Според съда има реална опасност двамата да се укрият.

NOVA пък съобщи, че Александър Кинов е бил пуснат на свобода под гаранция по друго дело. Става дума за обвинение за държане без право на огнестрелни оръжия, патрони и самоделно взривно вещество.

Първоначално той е търпял мярка за неотклонение "задържане под стража", но в средата на миналата година Софийският градски съд го пуска под гаранция от 7000 лева.

Днешното определение на съда подлежи на протест пред горната инстанция.