Бившият служебен министър на правосъдието Мария Павлова е получила предложение от изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да стане негова заместничка. Това потвърди самата Павлова пред Dir.bg.

"Получих предложението и дадох своето съгласие. Сега е в ход процедурата по одобряването на кандидатурата ми", уточни Павлова.

По думите й предстои разглеждането на предложението за назначаването й от етичната комисия към Висшия съдебен съвет и Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС.

"След това документите трябва да се внесат в самата прокурорска колегия на съвета, която ще гласува", каза още бившият служебен правосъден министър.

Мария Павлова е родена през 1971 г. в гр. Пловдив.

Завършва средното си образование в ЕСПУ "Светлозар Попов" - гр. Пловдив през 1990 г.

През 1996 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

От 1998 до 2006 г. следовател в Столична следствена служба. От 2006 до 2012 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура.

От 2012 г. е следовател в Националната следствена служба.

През 2016 г. е избрана от Общото събрание на следователите в Национална следствена служба за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС.

Павлова е била служебен министър на правосъдието в периода 27.01.2017 до 04.05.2017 г., както и зам.-министър на правосъдието в две служебни правителства от 17.05.2021 г. до 27.01.2022 г.

На днешното заседание на Прокурорската колегия на ВСС ще бъде взето решение за евентуално освобождаване на двама досегашни заместници на главния прокурор - Десислава Пиронева и Даниела Машева, и назначаването им съответно като прокурори във Върховната административна прокуратура и Върховната касационна прокуратура, по предложение на Борислав Сарафов. Също така колегията ще се произнесе по молбата на заместник-главния прокурор Красимира Филипова да бъде освободена от поста и назначена във Върховната касационна прокуратура.