Няма доказателства, че задържаният кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е искала подкуп. Това коментира нейният адвокат Марин Марковски пред Нова телевизия.

"В следствието г-н Ваклин е казал, че е бил само един път в кабинета на Иванчева - това е единственият им личен контакт, а той твърди, че Десислава Иванчева му е поискала подкуп от 500 хил. евро на 13 април в "Ринг мол" на "Симеоновско шосе". Това е абсолютно невярно, защото на тази дата тя не е била там, което става ясно от записи на камерите", аргументира се юристът.

Марковски разясни, че няма доказателства и че Иванчева е докосвала маркираните банкноти от подкупа в размер на 70 000 евро. Фосфоресциращото вещество, с което са били маркирани парите, е било открито само върху малка част от дясната длан на Иванчева. Според него това е станало, когато е докоснала протоколите във връзка с подписването, защото парите са броени по време на задържането. Марковски посочи, че има противоречия и в показанията на бившия районен кмет Петко Дюлгеров. По думите на Марковски самият Дюлгеров не е казвал, че Иванчева е взела парите, а че той ги е оставил в колата й.

"Дюлгеров казва "Аз се качих в колата и пуснах плика с парите в един кашон зад шофьорската седалка. Самият той не казва, че тя ги е взела, дори дали го е видяла. Дюлгеров си е взел 14 000 евро. Прокуратурата не е коректна към хората и използва такива изрази "свети като елха", ще им е бая тъмна тая елха", заяви Марковски.

Той поясни, че ако събраните пари, които са веществено доказателство, са върнати на бизнесмена Александър Ваклин, това е проблем.

"В случая има протокол за подобно връщане. Ето какви са доказателствата - едни изчезнали пари и малко фосфоресциращо вещество на дясната ръка", каза Марковски.

Адвокатът акцентира и върху друго нарушение при задържането, което определи като престъпление. От 10.30 до 13 ч. тя е била с белезници без протокол за задържане. За това по думите на Марковски някой би трябвало да понесе наказателна отговорност. Той добави, че Ваклин не е точен със затрудненията, които е срещнал.

"Той действително има парцел и разрешение от всички отдели. Работата на кмета е да уведоми и да препрати преписката. При положение че бави преписката, се пише жалба до съда, която се разглежда бързо. На мен ми се струва, че не се е работило юридически правилно", каза още Марин Марковски.