Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу 45-годишния общински съветник от Септември Лазар Влайков за това, че като е държал огнестрелно оръжие - пистолет "Глок 21" и 45 броя боеприпаси за него, не е взел мерки за сигурност, поради което последвало причиняване на смъртта на 47-годишния ресторантьор Наско Тонкев от село Виноградец. Влайков не е искал и не е допускал това, съобщиха от държавното обвинение. 

Лазар Влайков е имал разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, издадено от полицията в Септември на 24 ноември 2015 г., което било със срок на действие до 23 ноември 2020 г.

На 17 юли 2017 г. той подал заявление по образец до началника на РПУ-Септември за издаване на разрешително за придобиване на късо нарезно оръжие, като представил декларация, че ще го съхранява в метална каса на постоянния му адрес. На 21 август 2017 г. на обвиняемия му било издадено такова разрешение, след проверка на условията за съхранение. Той закупил пистолет "Глок 21" и 50 боеприпаси за него, което било регистрирано и описано в контролен талон.

На 31 август 2017 г. семейството на Лазар Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение в пазарджишкото село Виноградец, като била запазена маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият не взел необходимите мерки за сигурност, относно държаното от него оръжие "Глок 21" и боеприпасите, като вместо да ги остави в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението.

В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието.

Общинският съветник повикал при себе си и 47-годишния собственик на заведението - Наско Тонкев, за да му покаже пистолета. Тонкев също стрелял няколко пъти във въздуха. По същото време 6-годишното дете, обикаляло около масата, и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч. - 23,55 ч. пистолетът се озовал, по неустановено начин, в ръцете на момчето, което се намирало в градината и произвело изстрел.

Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско Тонкев, който станал от пейката, паднал по гръб и починал. Според извършената съдебно-медицинска експертизата, ресторантьорът е починал от вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата, като по време на огнестрелното нараняване е бил обърнат с лявата си част на тялото към дулото на огнестрелното оръжие.

По делото са разпитани свидетели, извършен е следствен експеримент, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно-медицинска и др., от които се доказва, че изстрелът е бил възпроизведен от малолетното дете. Към настоящия момент обвиняемият  е с мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 8 000 лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен Лазар Влайков, е лишаване от свобода от три до десет години.