Европейската прокуратура съобщи днес, че е назначила наскоро още двама представители от България и по един от Естония и Италия.

Допълва се, че един кандидат от нашата страна е бил отхвърлен. Уточнява се, че това е станало заради несъответствие с поставените изисквания, посочени в законодателството за дейността на прокуратурата на ЕС.

Одобрените от България прокурори са Михаела Райдовска и Василен Бенчев. Отхвърленият кандидат е Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура, която бе излъчена без нито един глас "против" от Прокурорската колегия на съдебния съвет. Тя е поредния отхвърлен кандидат за работа в Европейската прокуратура, посочен от Висшия съдебен съвет у нас. България бележи рекорд по този показател.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха едва петима при нужни десет магистрати.

Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни увеличената си на 15 души квота.

Преди месец Лаура Кьовеши обяви, че изпраща проверка на екипа си в България заради проблемите в институцията.

С назначените сега нови двама европрокурори заетите позиции стават осем, но много скоро могат да се освободят още позиции. По неофициална информация на Mediapool почти всички останали действащи европейски делегирани прокурори (без един) са кандидатствали в конкурси за повишение с намерение да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура.