Конституционният съд образува дело по искане на 48 народни представители за установяване на противоконституционност на поправките в Конституцията, съобщиха от институцията. Това стана също така бързо, само за часове, както и след искането на президента КС да преразгледа редакцията на основния закон. 

Жалбата до Конституционния съд е от "Възраждане" и "Има такъв народ".  Докладчици и по това, второ дело по темата, са отново съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, съобщава БТА.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов анонсира вчера пред журналисти, че в жалбата има 40 страници с аргументация по абсолютно всяка една от точките, по която Конституцията беше променена от това Народно събрание.

"Промените в основния закон олицетворяват желанието на едни хора да останат на власт, ако бъдат свалени и да проведат следващите избори", коментира преди дни Тошко Йорданов от ИТН. На въпрос защо от партията му сезират промените в основния закон, след като президентът го направи, той отбеляза, че държавният глава има едни мотиви, а те - други, като техните са повече.

Президентът Румен Радев също сезира Конституционния съд четири дни преди ИТН и "Възраждане", като постави за тълкуване текстовете в основния закон, свързани с:

  • възможността депутати и министри да са с двойно гражданство;
  • ръководители на регулатори да се избират с поне 160 гласа в парламента;
  • ограничаването на правата на президента за избирането на служебен премиер;
  • възможността парламентът да работи, дори да не успее да назначи правителство;
  • председателите на върховните съдилища и главният прокурор да се назначат без президентът да е издал указ.

Промените в основния закон бяха приети на 20 декември със 165 гласа на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против бяха 71 от "Възраждане", БСП И ИТН. Бойко Рашков от управляващата "сглобка" се въздържа.