Точно на 19 април - в деня на третата годишнина от смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков, Върховният касационен съд ще гледа делото срещу 24-годишния Кристиан Николов, подсъдим за жестоката катастрофа, при която загина журналистът.

Процесът е образуван по протест и касационни жалби на защитниците на Николов и на децата на Милен Цветков - Боян и Калина, които са частни обвинители, срещу решението от 1 декември м.г. на Софийския апелативен съд. С него присъдата от 9 години "лишаване от свобода" и "лишаване от право да управлява МПС" за срок от 10 години на Кристиан Николов бе потвърдена от въззивната инстанция. Младият мъж обаче бе оправдан по първоначално повдигнатото обвинение, че деянието е извършено умишлено и че представлява особено тежък случай.

Децата на Милен Цветков искат отмяна на решението на САС и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд. Излагат се аргументи в подкрепа на това, че инкриминираното деяние е извършено в условията на евентуален умисъл, както и че представлява особено тежък случай. Освен това се навеждат доводи в подкрепа на това, че наложеното наказание следва да бъде увеличено.

С жалбите, подадени от защитниците на подсъдимия, се заявяват всички касационни основания и се иска отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд. Според защитниците Кристиан Николов трябва да бъде оправдан изцяло по повдигнатото срещу него обвинение. Алтернативно адвокатите на подсъдимия пледират за изменение на присъдата, като бъдат намалени размерите на наложените наказания.

Инцидентът стана на 19 април 2020 година - точно на Великден. Тогава в района на столичния търговски център "Парадайз" джипът, управляван от Кристиан Николов, се вряза в автомобила на Цветков, който чака на светофар. В кръвта на 22-годишния тогава шофьор бяха открити 4 вида наркотични вещества. Младежът бе обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда.

В началото на март м.г. Софийският градски съд призна Николов за виновен, но не откри доказателства за умисъл. Така наказанието на младежа бе по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Присъдата на градските магистрати бе 9 години затвор и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок от 10 години.

Обвинението не бе съгласно и протестира решението пред втората инстанция - Софийския апелативен съд. Според прокурорите по делото престъплението е извършено умишлено и с този довод поискаха 15 години затвор за обвиняемия и доживотно отнемане на шофьорската му книжка.

На 5 декември обаче апелативните съдии потвърдиха изцяло присъдата на Софийския градски съд.