За пореден път Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Според магистратите, редица свидетели подкрепят обвинението, а освен това, ако е на свобода, има опасност Николов да се укрие или да извърши друго престъпление, макар делото вече да е в напреднала фаза.

Защитата поиска по-лека мярка за Николов, защото е в ареста твърде дълго време - година и два месеца. Адвокатите заявиха, че при по-лека мярка той няма да попречи или повлияе на гледането на процеса.

Градските съдии обаче не се съгласиха с аргументите на защитниците.

Делото продължава на 1 септември, защото стана ясно, че един от експертите, подготвил заключение по процеса е починал, а новоназначеният психолог не е преглеждал 22-годишния младеж.

На днешното заседание трябваше да бъде разгледана ключовата психиатрична експертиза, която трябва да даде заключение дали към момента на катастрофата младият мъж е разбирал смисъла на своите действия т.е бил ли е вменяем, възприемал ли е обстоятелствата около себе си и бил ли е наясно, че ограничението на скоростта в участъка е 50 км/ч.

Междувременно адвокатът на Кристиан Николов - Константин Симеонов, разказа, че от 45 дни младежът разнася баките с храна в Софийския затвор. По думите му, ръководството е гласувало доверие на Кристиан, защото бил "изключително момче". В момента Николов е подсъдим и по принцип хората, които не са с влезли в сила присъди трудно си намират работа в местата за лишени от свобода.