Банкерът Цветан Василев е отказал да подпише документи, според които всички дългове на свързани с него дружества се прехвърлят на личната му фирма "Бромак" ЕООД. Седмица след затварянето на Корпоративна търговска банка, сумата по документи е надхвърляла 3,5 милиарда лева. Това твърди в показанията си пред Специализирания наказателен съд Бисер Лазов - дясна ръка на банкера и ключов свидетел на обвинението, съобщи Нова телевизия.

Четири месеца продължи изслушването на основния свидетел по мегаделото "КТБ". Днес той говори пред съда в продължение на шест часа.

Последната среща на банкера с Лазов е от 23 юни 2014 г. във Виена. От София на банкера му носят документи, според които липсата в главната каса на КТБ в размер на поне 206 милиона лева може да се оправдае, ако дългове на дружества се прехвърлят към личната фирма на Василев - "Бромак".

"И банката, и фирмата в този момент имаха един и същ собственик. Прехвърлянето ставаше под формата на банкови кредити", каза Лазов.

Макар първоначално да е одобрил схемата, във Виена Василев отказва да подпише документите. "Всичко това, в един момент, със заетата от него позиция "ама всъщност аз не съм подписвал нищо", Василев всъщност употреби и измами хората, които в момента са в съдебната зала. Опита се да направи всичко това и с останалите, които подписваха за негови дружества", допълни основният свидетел на прокуратурата.

Банкерът заявява, че няма да се върне в България, макар дотогава да е декларирал, че носи отговорност за всички свои действия.

Бисер Лазов се завърнал същия ден в София, но вече без илюзията, че Цветан Василев е визионер и новатор в банковото дело. След срещата във Виена бил отнет и достъпът му до централния офис на банката и останалите дружества.