Софийският градски съд не промени мярката за неотклонение на Габриела Славова-Пеева, обвинена в убийството на Пейо Пеев на 21 януари. Днес обвиняемата не се яви в съда. Решението подлежи на обжалване в тридневен срок.

33-годишната Габриела Славова-Пеева бе отправила иск за изменение на мярката ѝ от "задържане под стража" на по-лека. Тримата й защитници посочиха различни причини, заради които Пеева да бъде преместена под домашен арест. Сред тях беше, че не са налице всички обстоятелства, предполагащи най-тежката мярка за отклонение, че е с влошено физическо и психично състояние, имала вече изградена връзка с децата си, раздялата ѝ с тях би могла да доведе до неин психически срив, както и че завършила висше образование в чужбина.  А прокуратурата протестира.

По собствено желание Габриела Славова не присъства в съдебната зала днес Тя се намира в ареста.

Съдът посочи, че е налице висока степен на обществена опасност. Също така от приложените по делото документи става ясно, че децата се чувстват добре при социалните служители, както и че изградената емоционална връзка не е достатъчно основание за изменение на мярката на жената. Според съда здравословното състояние на Габриела Славова-Пеева не налага промяна на мярката ѝ за неотклонение. Към настоящия момент не се разколебава първоначалното предположение, че Габриела е съпричастна към извършването на убийството. Разбира се разследването продължава, заяви прокурор Виолета Желева.

Славова може да обжалва решението на съда на 30 април.

По време на съдебното заседание стана ясно, че видеотехническа експертиза на охранителните камери е доказала, че в автомобила, където е открито тялото на Пеев, е имало борба и душене. Експертизата обаче не може да установи самоличността на участниците.

Наблюдаващият прокурор Виолета Желева каза, че косъм от Габриела по тялото на убития Пейо Пеев я свързва със смъртта му. Той  е бил намерен на шофьорското място, предаде lupa.bg.

"Славова е искала да помогне, за да не се стигне до смърт", обясниха за косъма адвокатите на Габриела. И посочиха, че е нормално по Пейо да има следи от клиентката им - все пак тя е била негова съпруга.

"Моята внучка не е убийца, тя е прекалено възпитана. Изучи се. Аз не съм възпитала убийца! Пледирам към всички - мярката ѝ да бъде променена, да бъде пусната на свобода, да си гледа децата", каза Тона Трифонова, баба на Габриела Славова, пред NOVA.

"Не съм виждала записите от колата и не им вярвам. Научила съм внучка ми и дъщеря ми да се пазят от лошите хора. Много лъжи се изговориха, много неверни неща. И двете са невинни, не са убивали никого", убедена е Трифонова.

До момента разследващите предполагат, че двете жени първо са удушили 44-годишния Пеев в автомобила му, а след това запалили превозното средство с тялото му. Проверява се дали има и други, замесени в укриването на следите от престъплението.

Първоначално Габриела беше под "домашен арест" с решение на първа инстанция, но Софийският апелативен съд измени мярката ѝ.

В ареста е и майка ѝ - 54-годишната Красимира Трифонова, която също е обвинена за убийството на Пейо Пеев.

Габриела и Пейо имат две деца. За бащинство на второто - 7-месечно момченце, претендира бившият депутат от ПП Велико Минков. Днес в съда той каза, че се интересува от съдбата на майката на своето дете.

"Очаквам до 7 май най-късно да излезе резултатът от ДНК теста, който да докаже, че аз съм бащата на второто ѝ дете. Адвокатът ми обаче твърди, че процедурата може да се забави. Вече видях детето си, нямам притеснение за него. Просто искам справедливост", заяви той.

Минков имал връзка с обвиняемата, която приключила, докато Славова все още носела сина му в утробата си. За баща на детето обаче се счита убитият Пейо Пеев, тъй като обвинената за убийството му сключила брак с него седмици преди раждането. Пеев е припознат и като баща на по-големия син на Славова. Тъй като тя е с повдигнато обвинение в убийство и е задържана, в момента грижи за бебето и по-голямото му братче полага майката на Пейо Пеев.

На 21 януари бе убит 44-годишният Пейо Пеев. За престъплението бяха задържани две жени - съпругата на убития и нейната майка. Разследването установи, че мъжът е седял на шофьорското място в лек автомобил. Причината за смъртта е удушаване, посочват разследващите. Автомобилът с тялото на убития бе открит леко опожарен в гориста местност, в района на Витоша, по пътя за хижа "Алеко". На 30 януари Апелативният съд реши да остави в ареста двете жени.