Тричленен състав на Окръжния съд в Кюстендил наложи мярка за неотклонение "домашен арест" на 22-годишния Иван Белишки, син на кмета на Панагюрище, привлечен като обвиняем за нанасяне на телесна повреда на полицай.

Мярката ще се изпълнява с гривна за електронно наблюдение, на адреса на обвиняемия в Панагюрище, съобщиха от съда.

В края на април кметският син бе задържан за умишлено причиняване на пожар на чужд имот. Той запалил сухи треви и ниска растителност в землището на кюстендилското село Ломница. Служители на пожарната са потушили огъня, спасена от пламъците е 50 дка смесена гора. От автомобила, паркиран в близост до запаления терен на задържания, полицаите иззели патрон и пистолет.

При последвали процесуално-следствени действия от къщата в селото, обитавана от 22-годишния мъж, който през март запали руското знаме в центъра на София, са открити два пистолета, ловна пушка и над 400 патрона от различен калибър.

При задържането Белишки, който е с постоянен адрес в Панагюрище, е бил въоръжен с пистолет и нож и е оказал съпротива, успял да причини разкъсно-контузна рана на униформен.

Първоначално районните магистрати в Кюстендил наложиха постоянна мярка "задържане под стража" за Иван Белишки. Сега обаче окръжните съдии го отмениха. Решението им е окончателно. 

В мотивите си съдът посочва, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към посоченото престъпление, но няма реална опасност той да се укрие или извърши престъпление, предвид това, че е неосъждан към момента и има постоянен адрес в Панагюрище.