Кадри от ареста на сина си Иван в Кюстендилско разпространи тази вечер кметът на Панагюрище Никола Белишки. Младият мъж се прочу с демонстративното запалване на руското знаме в центъра на София и с привързаността си към украинския националистически батальон "Азов".

Пред "24часа" панагюрският кмет обясни, че синът му е бил арестуван в кюстендилско село на 26 април от трима цивилни полицаи по анонимен сигнал. Те не са представили заповед за ареста и са заявили, че задържането е по неотложност.

Към момента на ареста Иван Белишки е бил на гости със съпругата си Габриела на нейни близки в кюстендилското село. Именно тя е заснела задържането му. На кадрите се вижда как двама цивилни полицаи натискат главата на кметския син в асфалта, като го държат за врата и го натискат с телата си. Според близките му е съществувала реална опасност 22-годишният мъж да умре от задушаване.

В момента Иван Белишки е в ареста в Кюстендил по обвинения за нанасяне на лека телесна повреда на полицаи, съобщи баща му Никола Белишки.

След като през март запали руското знаме, младият мъж заяви: "Заставам зад тези си действия. Този акт беше насочен само и единствено срещу руската агресия". Иван Белишки казва, че не се страхува от действията си независимо, че преди година вече е имал сблъсък с полицията. Тогава при спецакция в жилището му са иззети незаконно притежавани оръжия, боеприпаси и старинни монети. Не иска и всяка една негова постъпка да се асоциира с баща му, който е кмет на Панагюрище.

Снимка: Фейсбук

"Плашеха ме с Кадиров, с Бойко Рашков, с Путин и с баба Яга. Моите постъпки не са като син на кмет, а като лично мое дело", изтъкна той.

Иван Белишки твърди в свои публикации във Фейсбук, че няколко пъти е бил в Украйна.

А във видео, разпространявано в социалната мрежа, мъж, приличащ на него, се снима пред знаме на "Азов".