Перущица въстана срещу фотосесия на певицата Рут Колева, снимала се по предизвикателно боди върху констницата "Паметник на трите поколения". Мемориалният комплекс в града, наречен "Паметник на трите поколения" е построен в памет на загиналите в Априлското въстание, Деветосептемврийскиия преврати на антифашистката борба.

На снимки, разпространени и в социалните мрежи, тя позира предизвикателно по черно боди за модно списание, качена върху мраморен саркофаг в костницата.

Жители на града са възмутени от снимките и според тях певицата е посегнала на паметта на хилядите перущенци, загинали за свободата на България.

"Със сигурност е нещо много грозно, но не съм запознат" - този лаконичен коментар направи и мининистърът на културата проф. Велислав Минеков по повод скандала с певицата Рут Колева.

След като фотосесията предизвика вълна от негативни коментари, Рут Колева изтри снимките от профилите си. Въпреки това кметът на Перущица сигнализира прокуратурата.

"Смятам, че това е най-нормалната реакция, все пак това е обида към всички граждани на Перущица и към нацията ни. Има и нарушаване на обществения ред", каза кметът на Перущица Мария Вълканова. По думите ѝ достъпът е свободен до саркофага и всеки може да се снима, но не по този грозен начин. Певицата не е искала разрешение от кметството, за да направи фотосесията си на паметника.

Хората в Перущица определят случилото се като абсурден акт към българската история.

"Този паметник на връх "Власевица" е построен на мястото на първия защитен въстанически пост по време на Априлското въстание. Той е построен през 1976 г. по случай 100-годишнината от Априлското въстание", каза Невена Чавдарова от Историческия музей в Перущица.

Последва обяснение и извинение на певицата Рут Колева.

"По повод снимките от фотосесията на списание ELLE България, заснета на Паметника на трите поколения край Перущица, бих искала да дам следния личен коментар. Нито аз, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, сме имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет", написа певицата във Фейсбук.

Тя посочва, че Паметникът на трите поколения е бил "окаяно и шокиращо състояние, че човек едва ли би го видял или посетил по някаква причина":

"Това, което имаше обаче, беше апокалиптична разруха, надписи "Що е черно на сапун", свастики, вулгарни изрази на английски език, грозни графити, купчини боклук и падащи плочки. Районът около въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите. Пътят към паметника е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо - разпад. Не ви разказвам това, за да се оправдавам, истината е, че не знаехме какво олицетворява този паметник, защото никъде нямаше информация за него. Както и че почти цялата информация в интернет гласи, че в този паметник и саркофаг няма останки на покойници."

Кметицата на Перущица потвърди, че паметникът е неохраняем. "Но не бих нарекла мястото "разруха". Мисля, че това изказване е нагло и не съм съгласна с него", заяви Вълканова пред NOVA.

От общината има разрешение за строеж, с които да подобрят мемориалния комплекс, както и проектна готовност. Подадено е и заявление за финансиране до Министерството на финансите.

Самата Рут Колева в поста си заяви, че ще финансира общината, за да подпомогне обновяването на паметника.

"Не смятам, че тя може да даде нужната сума за обновяване на паметника. Дребните неща ние също можем да ги направим", отговори обаче кметицата. "Може би ще сложим една табела, защото извинението, че не се разбирало, че е паметник е смешно", заключи Вълканова.