Кметът на Божурище Георги Димов остава в ареста, реши специализираният наказателен съд,съобщиха от прокуратурата.

Съдът прие, че е налице обосновано предположение Георги Димов да е извършил престъплението, за което е обвинен. Освен това, заеманата от него длъжност, предполага възможността да извърши ново престъпление, с което да попречи на разкриването на обективната истина по делото.

Кметът на Божурище Георги Димов беше задържан на 28 май при акция и обвинен за длъжностно престъпление.

Според обвинението той е обвинен, че манипулирал търговете за продажба на 4 апетитни общински имота и така за тях са успели да научат само три конкретни юридически лица, едното от които представлявано от баща му, и физическо лице - следователка от Националната следствена служба. Благодарение на това те получили имотите за по 2,16 лева на квадратен метър.

Търгът за земите бил обявен на сайта на общината само за няколко минути, твърди още прокуратурата и така била ограничена възможността всеки, който иска да участва в него, да си закупи документи.

Сделката пък е сключена веднага, след като търгът е приключил, без да се изчака срокът на обжалване и въпреки че, чрез кмета една от фирмите участнички е подала жалба срещу този търг. Самите договори са сключени на 27 декември - в първия работен ден след коледните празници.

Двете други обвиняеми по този случай - заместник-кметицата Габриела Дончева и служителката от Община Божурище Цветелина Димитрова, вече са на свобода срещу парични гаранции от по 5000 лева.

Решение на съда не е окончателно и може да бъде обжлавано.