Търгът за продажба на земя в Община Божурище е бил незаконен. Това заявиха пред bTV бизнесмени, имащи желание да участват в наддаването. Те допълниха, че до последно не е имало официална информация за провеждането на търга.

Вчера беше арестуван кметът на Божурище Георги Димов. Спецпрокуратурата, заедно с Комисията "Антикорупция" и Столичната полиция, започна разследване срещу него за длъжностно престъпление. В ареста са и зам.-кмета, и секретарката на общината.

Причината за акцията са четири поземлени имота. Според прокуратурата те са продадени за 160 хил. лв., вместо на цена от 8 млн. лв., което е ощетило бюджета на общината.

Александър Йоцев обясни, че фирмата му е искала да участва заради апетитната цена на квадратен метър - 1,6 лв., при положение, че в района варират между 20 евро и 50 евро на кв.м.

"Нямаше откъде да получим информация за търга. Ние до последно се интересувахме как ще бъде проведен, но нямахме информация, така не можахме да закупим книжа и да участваме. Нашите разчети показват, че щяхме да играем в търг при цена 20 евро за кв.м.", каза Йоцев.

От прокуратурата оповестиха, че земята е продадена за цена от 2,16 лв./кв. м

Бизнесменът Асен Гагов също е останал разочарован от публичното наддаване.

"Дъщеря ми всеки ден проверяваше сайта на общината. Беше обявен търг с първоначална цена 1,6 лв. за кв. м., което ни се видя много евтино, защото в района земите вървят от 20 евро до 50 евро на кв. м. До тези имоти, преди три месеца фирма купи 8 дка земя от общината за 860 хил. лв.", допълни Гагов.

Бизнесменът допълни, че местни фирми не са успели да участват в търга, а само такива, които са били приближени до кмета на община Божурище. Гогов каза още, че веднага е подал сигнал до председателя на общинския съвет в града Георги Димитров и е завел дело.

"При прегледа на документите, считаме, че има изключително много допуснати нарушения в процедурата - липса на обявление в кметството на село Гурмазово. Това обявление е задължително, защото там се намират въпросните земи. Подозирам, че същото обявление не е било качено на сайта на община Божурище", каза Георги Димитров и допълни, че това прави процедурата незаконосъобразна.

Междувременно от спецпрокуратурата съобщиха още подробности по случая. Според доказателствата обявата за имотите е била на интернет сайта на общината само един час преди началото на търга и в рамките на един ден са били сключени договорите за четирите земи.

"Новите собственици са три юридически лица и едно физическо. Установено е, че пълномощник на едното лица е бащата на кмета", обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева. 

Разследването сочи още, че кметът на общината е изтеглил кредит в размер на 1 млн. лв., а годишната му заплата е 25 хил. лв., освен това има сключен договор за автомобил на лизинг.

"Към момента установяване проверка кога е изтеглил кредитът", каза още Милева.

Тя обясни, че предстои установяване и на имущественото състояние на тримата обвиняеми по случая - на кмета, зам.-кмета и началника на отдел "Общински имоти" в Община Божурище.

Милева уточни, че по отношение на кмета предстои да бъде поискана мярка задържане под стража за 72 часа, след което ще бъдат повдигнати и обвинения. На кмета ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, а на другите двама обвиняеми - за документи с невярно съдържание.

От своя страна, наблюдаващият прокурор Генка Брезашка обясни, че може да има и други длъжностни лица, които да бъдат привлечени като обвиняеми.