Жители на Божурище се събраха на протест в подкрепа на арестувания кмет. Това е първата проява в защита на обвинения в съмнителни сделки с имоти кмет, а преди ден стана ясно, че прокуратурата ще иска постоянен арест и отстраняването му от длъжност, съобщава Нова тв.

Част от протестиращите държат плакати с надписи "Георги, нужен си ни", "Освободете ни кмета", "Георги Димов превърна Божурище в град за живеене". Гражданите събират и подписка в негова подкрепа.

Кметът е разследван за продажба на 4 общински имота на занижени цени, а по темата имаше разследване на Нова тв. От материала, излъчен в края на април, става ясно, че 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лв. за квадратен метър. След търг по оценката терените са продадени на частници за малко над 2 лева квадрата. Една от фирмите, спечелили имотите, се оказа близка до бащата на кмета на Божурище.

"Четирите продадени имота са ниви четвърта категория, извън регулация. Тяхната цена няма как да достигне 8 млн., както се тиражира в публичното пространство. Те трябва да бъдат вкарани в регулация, за да се повиши цената им, което на общината би струвало близо 1 млн. лв. Тогава цената би се повишила, но никой не може да каже колко би стигнала тя. Към момента това са ниви, извън регулация, а цената е дадена от лицензиран експерт оценител. След това г-н Димов е предложил тази цена за гласуване на Общински съвет. Решение за продажбата може да вземе само Общинският съвет. Изцяло в техните правомощия е да завишат цената. От общо 14 общински съветника, 9 са гласували "за" продажбата на имотите на тази цена. Цената е еднаква със средната за София. Парадоксалното е, че бившият вече председател на Общинския съвет, чийто сигнали и жалби беше проведена тази показна акция, по онова време е бил председател на Общинския съвет и също е гласувал "за" продажбата на четирите имота на тази цена. Според мен се защитават лични и частни интереси на някой, който не е успял да участва в търга или не е спечелил ", каза заместник-кметът на Община Божурище Владислава Симеонова.

Тя обясни, че търгът не е бил обявен късно и Общината има четири спечелени дела с това обвинение. Симеонова беше категорична, че в търга не е участвал бащата на кмета и не е бил пълномощник на нито една от фирмите, участвали в него.