Карлос Гон няма да бъде екстрадиран, ако пристигне във Франция. Това заяви днес държавният секретар по икономиката г-жа Аниес Пание-Рюнаше в ефира на телевизионния канал Бе ЕФ Ем Ти Ви, цитирана от Франс прес.

Ако г-н Гон пристигне във Франция, ние няма да го екстрадираме, защото Франция никога не екстрадира свои граждани. Следователно ние ще прилагаме за г-н Гон същите правила на играта. Това обаче не ни пречи да мислим, че Гон не е трябвало да бяга от японското правосъдие, допълни Пание-Рюнаше.

На въпрос какви ще бъдат действията на Франция по сътрудничеството с Япония по делото на бившия шеф на френско-японския автомобилен съюз (Renault-Nissan-Mitsubishi) френският държавен секретар подчерта, че страната й няма да поиска от Ливан екстрадирането му, тъй като съдебното дело се води от Япония. Обвиненията срещу Гон са повдигнати от Япония, а не от Франция, а Япония няма споразумение за екстрадиране с Ливан, поясни Пание-Рюнаше.

Карлос Гон е решил да избяга от Япония, след като е научил, че гледането на делото му е отложено за април 2021 година и защото не му било разрешено да говори със съпругата си, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

На 31 декември бе съобщено, че Гон е избягал от Япония в Ливан. Същия ден той самият потвърди този факт, обвинявайки японското правосъдие, че действа несправедливо и пристрастно. Бившият шеф на Нисан е влязъл в Ливан, използвайки френски паспорт, съобщи ливанската телевизия Ем Ти Ви, позовавайки се на официален източник.

Гон е имал два френски паспорта, съобщи днес Франс прес, позовавайки се на информиран източник. Той твърди, че три паспорта на Гон - един френски, един ливански и един бразилски - са били съхранявани от неговите адвокати, но Гон имал два френски паспорта. Според разрешение на съда той можел да държи единия при себе си, който бил заключен в малка чанта, но ключът от нея също бил предаден на адвокатите му, допълва същият неназован източник. Документът за самоличността му с виза за краткосрочен престой на архипелага трябвало да му бъде на разположение при пътувания вътре в страната, обяснява информираният източник, цитиран от АФП.

Япония вече започна разследване на бягството на Гон. Токийската прокуратура обискира резиденцията му в японската столица днес. Към момента не е известно как Гон, намиращ се под домашен арест и постоянно наблюдение от полицията, е успял да напусне Япония. По-рано бе съобщено, че той е бил изведен от провинциално японско летище в сандък за музикални инструмент, а след това е бил транспортиран в Ливан от Турция с частен бизнес самолет.

Турция е задържала седем души, включително четирима пилоти, във връзка с преминаването през летище "Ататюрк"  в Истанбул на Карлос Гон, стана ясно по-рано днес.

65-годишният Гон, който бе задържан на 19 ноември 2018 г., бе освободен срещу парична гаранция от 500 милиона йени (около 4,5 милиона долара) през април 2019 г. и поставен под домашен арест при изключително строги условия, след като прекара почти 120 дни в ареста. Токийската прокуратура твърди, че той не е декларирал коректно размерите на възнаграждението си от 9 милиарда йени или над 80 милиона долара като председател на съвета на директорите на Нисан от 2010 до 2018-а. Повдигнати му бяха и други обвинения за финансови злоупотреби.