Токийската прокуратура започна обиски в резиденцията на бившия президент на френско-японския автомобилен съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон в японската столица. Започнало е разследване на бягството на Гон, информира агенция Киодо.

Японските правоохранителни органи разследват бягството на Гон от Япония и се опитват да изяснят кой му е помогнал да напусне нелегално страната. Засега има основания да се предполага, че на Гон са му помогнали няколко души и те са издирвани.

Срещу Гон е заведено ново дело за нарушаване на миграционното законодателство на Япония.

На 31 декември бе съобщено, че Гон е избягал от Япония в Ливан. Същия ден той самият потвърди този факт, обвинявайки японското правосъдие, че действа несправедливо и пристрастно.

Към момента не е известно как Гон, намиращ се под домашен арест и постоянно наблюдение от полицията, е успял да напусне Япония. По-рано ливански медии съобщиха, че Гон е бил изведен от провинциално японско летище в сандък за музикални инструмент след частен концерт в дома му в Япония, а след това е бил транспортиран в Ливан от Турция с частен бизнес самолет. Според източници на Ройтерс планът за бягството му е бил подготвян в продължение на три месеца. Пилотът на частния самолет, с който Карлос Гон е летял от Истанбул до Бейрут, пък не е имал представа който е неговия пътник.

Междувременно турската полиция задържа няколко души, след като вътрешното министерство започна разследване на преминаването през страната на бившия шеф на групата Рено-Нисан, предаде телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс. Частната агенция ДХА уточнява, че са били задържани седем души - четирима пилоти, мениджър на товарна компания и двама служители на летище Ататюрк, предаде Асошиейтед прес.

Според сайта на в. "Хюриет", който се позовава на източници от министерството на вътрешните работи, турската гранична полиция не е била уведомена за пристигането на Гон и нито влизането му в страната, нито излизането му са регистрирани.

Запознати със случая източници, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че самолетът с Гон се е приземил в 5.30 часа сутринта в понеделник на истанбулското летище Ататюрк.

Карлос Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от Токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година. Следствието твърди, че той не е декларирал коректно размерите на възнаграждението си от 9 милиарда йени или над 80 милиона долара като председател на съвета на директорите на Нисан от 2010 до 2018-а. Повдигнати му бяха и други обвинения за финансови злоупотреби, а през април миналата година Гон бе освободен от затвора и поставен под домашен арест срещу гаранция от 1,5 милиарда йени (13,8 милиона долара). След бягството му японски съд нареди тя да бъде конфискувана.