Тричленен състав на Окръжния съд в Кюстендил остави за постоянно в ареста бившия гард на братя Галеви - Васил Капланов-Каплата, обвиняем за закана за убийство, съобщи "Инфомрежа".

Според магистратите, към настоящия момент и на база събраните доказателства е налице достатъчна степен на вероятност, че Капланов е извършил инкриминираното деяние. Освен това има реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, имайки предвид тежестта на извършеното деяние, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" до 6 години.

От друга страна, по време на инкриминираното деяние Васил Капланов е бил с мярка за неотклонение "Домашен арест".

Според обвинението, на 31 август около 20,10 ч. в Дупница, при кореспонденция Каплата е заплашил съгражданина си Димитър Недев с убийство, като му казал: "Децата ти ще останат сираци". Според магистратите тази закана би могла да възбуди основателен страх за осъществяването й.

Само преди седмица, състав на Кюстендилски окръжен съд постанови мярка "парична гаранция" в размер на 2000 лв. за Васил Капланов - Каплата по делото за открито голямо количество боеприпаси в дома му.

"Съдът счита, че има обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението - категорично, за 24 патрона, намерени на единия от двата претърсени адреса и за разликата от 100 до 191 патрона, открити на другия адрес, където живее и неговия брат. На този етап от разследването не е разпитан другият собственик на касата, където са открити патрони, братът на Васил Капланов и не е ясно чия собственост са патроните, което предстои да бъде изяснено в хода на разследването", обявиха тогава от Окръжен съд - Кюстендил.

Името на Васил Капланов се свързва и с изчезването на Янек Миланов, който за последно е видян да се качва в джипа на Каплата на 31-и юли. От тогава няма следа от Янек въпреки провежданите издирвателни мероприятия.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.