Тричленен състав на Окръжния съд в Кюстендил промени мярката за неотклонение на бившия гард на братя Галеви - Васил Капланов-Каплата от "задържане под стража" в "домашен арест". Така Каплата, който е обвиняем за закана за убийство, ще се прибере у дома за Коледа.

Магистратите обаче решиха, че Капланов няма право да напуска домашния си адрес без разрешение, като контролът ще бъде осъществен чрез поставянето на електронна гривна.

Бившият гард на Галеви е обвиняем за закана за убийство и е в ареста от 4 септември. В края на август Капланов заплашил дупничанина Димитър Недев с думите: "Децата ти ще останат сираци". 

Обвиняемият е заподозрян и за изчезването на 43-годишния Янек Миланов на 31 юли, който е в неизвестност и до момента.

В мотивите си окръжните магистрати в Кюстендил пособват, че от доказателствата по делото, все още продължава да съществува обосновано предположение, не е налице реална опасност от укриване, но е налице опасност от извършване на престъпление, доколкото сегашното, за което му е повдигнато обвинение е извършено по време на мярка "Домашен арест", по друго досъдебно производство.

Промяната на мярката обаче се дължала на категоричните данни за влошеното здравословно състояние на Васил Капланов, които са несъвместими с пребиваването му в местата за лишени от свобода.