Състав на Варненският апелативен съд потвърди мерките за неотклонение на капитана на "Вера су" Хайдар Ергюн и помощник капитана Кемал Айхан след като разгледа жалбите им срещу определените от Окръжния съд в Добрич мерки за "задържане под стража.

В залата 59-годишният капитан на "Вера Су" обяви, че от 40 години е в морето и за първи път му се случва нещо подобно. Изрази съжаление за катастрофата и завърши с думите: "Все още съм капитан на "Вера Су", защото един капитан не изоставя кораба си".

26-годишният втори помощник сподели, че все още е в началото на кариерата си и иска да изчисти името си, за да върви нагоре в професията.

Двамата им адвокати представиха договори за наем на имоти, където могат да останат под домашен арест, но това не беше уважено от съда.

Капитанът на "Вера су" и вторият му помощник остават в ареста

Снимка: Булфото

Хайдар Ергюн и Кемал Айхан са привлечени като обвиняеми за това, че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и КК "Русалка" са допуснали да заседне корабът Vera Su, плаващ под панамски флаг. С това е била създадена опасност за живота на други лица и за значително повреждане на чужд имот. Досъдебното производство е по описа на Националната следствена служба.

Снимка: БТА

Разтоварването на азотни торове от заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" се очаква да започне този следобед. Според прогнозата за следващите 2-3 дни времето ще позволи такава операция. Вече са отстранени всички паднали предмети и опасни материали, поставени са допълнителни котви. Тъй като машинното отделение е наводнено, вратата на хамбара ще бъде отворена с външна хидравлика.

Малко преди 9 сутринта на място пристигна кораба "Хидро". Той докара два екипа, които разчистват коридор за достъп до "Вера Су".

Сухият карбамид ще бъде прехвърлен на надуваемите баржи, осигурени от Европейската агенция по морска безопасност, а на Пристанище "Варна Изток" ще бъде претоварен в контейнери на БДЖ.

Втечненият азотен тор ще бъде изпомпан в специализиран танкер. От екоминистерството уверяват, че към момента няма сериозно замърсяване на морската вода.

Докато трае операцията по разтоварването екип на "Морска администрация" ще следи дали има изтичане на товара в морето

Турският корабособственик на "Вера Су" не се отказва от плавателния съд, но предвид състоянието му няма да изпрати екипаж, съобщиха от Министерството на транспорта. От ведомството са върнали писмо, че те пристъпват към разтоварване на азотния тор. Междувременно ще се продължи с комуникацията с турския корабособственик, за да се изясни какво ще се прави в последствие със самия кораб.