Изборът на нов главен прокурор ще се състои на 24 октомври. Номинации ще се правят най-късно до 29 юли. Процедурата започва на 15 юли. Това реши днес Пленумът на Висшия съдебен съвет, който прие хронограма за провеждане на избора, предаде правният сайт lex.bg.

Първоначално Прокурорската колегия беше предложила изборът да бъде на 14 ноември. Днес обаче кадровиците решиха, че не трябва да се чака изтичането на двумесечения срок, в който концепциите да "стоят" на сайта на Висшия съдебен съвет и след това да се изготвят становищата за професионалните и нравствени качества на кандидатите и да се взема решение за допустимостта на номинираните.

По закон номинации могат да правят не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС и министъра на правосъдието. Данаил Кирилов вече декларира, че няма да посочва никого за кандидат.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изрази надежда да има избор още при първата процедура, защото така ще има възможност и за приемственост. Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи становището, като добави, че именно това е причината да бъде предложено откриването на процедурата да бъде на 15 юли.