България е изпратила молба за правна помощ до Съединените щати по разследването срещу "Нексо", съобщи главният прокурор Иван Гешев в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. По казуса има защитен свидетел, на когото е назначена охрана.

Гешев коментира още, че разследващият екип е определил датата на акцията още през декември. Очаква се съоснователите на "Нексо" Антони Тренчев и Коста Кънчев да бъдат обявени за издирване от Интерпол.

Разследването срещу "Нексо" е започнало още през септември. Основният разследващ екип е от осем следователи. На 21 декември, след анализ на събраните доказателства, те са определили датата, на която да бъде проведена акцията. Тогава е определен и кръгът от евентуални обвиняеми. Разпитите на свидетели са извършени в часовете непосредствено след стартиране на операцията.

"Мога да кажа само, че имаме защитен свидетел, това може би в някаква степен е новина, който се притеснява за сигурността си. И му е осигурена защита от Бюрото по защита към Министерството на правосъдието", заяви Иван Гешев.

Основната линия на разследването е организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Има данни още за компютърни престъпления, посредничество във финансирането на тероризъм, както и измами.

"И отделно ние имаме молба за правна помощ от САЩ още от декември месец. Има множество пострадали, които заявяват, че са ощетени от фирми свързани от тази група, които са европейски граждани, граждани на Великобритания, граждани на Испания. С доста сериозни суми", допълни Иван Гешев.

По разследването се събират и доказателства по повод информация, че от сметки на компанията-майка, която е регистрирана в Швейцария, са извършени преводи на големи суми към лични сметки на двама от съоснователите на "Нексо".

Според главния прокурор постигнатото в САЩ споразумение с регулаторите е по спорове, които са административноправни и касаят дейността на компанията. То не засяга наказателните производства както у нас, така и в други държави, ако има такива.

"Колежката главен прокурор от щата Ню Йорк, на която изпратих вчера информация, информирах за нашето разследване. Г-жа Летиша Джеймс каза, че законите на САЩ са ясни. Те не са успели да се регистрират и са въвели в заблуждение своите инвеститори", добави главният прокурор.

Гешев коментира и други две разследвания - това за "Барселона гейт" и придобилото известност като "Кюлчетата". Очаквало се те да приключат до месец и половина - два.

"Защото се очакваха някакви отговори, надявам се, че вече са получени от Кипър и от една банка от Европейския съюз", коментира той.

Според него прокурорите нямат проблем да повдигнат обвинения на всеки, за когото има доказателства, че е извършил престъпление, независимо дали става въпрос за Бойко Борисов или друг политик.

По повод обявената от прокуратурата проверка по сигнал за съмнения за възпрепятстване на разследване и пране на пари срещу бивш вътрешен министър, който в момента е депутат, Иван Гешев коментира, че е запознат само със съобщението на градската прокуратура.

Запитан беше ли на изслушването в правната комисия този депутат, който е бил министър, Гешев отвърна: "Нямам спомен, честно да ви кажа. Единственото, което мога да ви кажа, казах го и на ваши колеги, че аз нямам имение, което да има градинар. Така че нямам спомен дали е присъствал на правната комисия".

Главният прокурор е убеден обаче, че когато има резултат от проверката, градската прокуратура ще съобщи подробности, които няма да попречат на евентуално бъдещо разследване. Според главния прокурор действията им не могат да се съобразяват с политическата конюнктура.

"Балансът се нарича върховенство на закона. Не може в една демократична държава съдебната власт да се съобразява с политическите последствия и да иска разрешение от политиците, за да работи", заяви Иван Гешев.

Той коментира и приетите на първо четене в правна комисия законови промени, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Според него това по същество е извънредно законодателство за няколко човека. "Това е механизъм за отстраняване на главния прокурор, председателя на ВКС и ВАС. И по същество, според мен, представлява механизъм за овладяване на съдебната власт, надявам се не за постигане на нелегитимни политически цели, защото историята е показала, че в такива случаи се постигат репресии с дългосрочен ефект", каза още главният прокурор.

Според Гешев прокуратурата има един враг в лицето на престъпността. Той припомни, че при последните две акции, които медиите нарекли "Бяло" и "Хавала" резултатите били ясни. При първата са задържани над 10 хиляди дози наркотици, които не са отишли на пазара, а при втората повече от 90 уличени в каналджийство на нелегални мигранти.