Варненският окръжен съд разгледа днес две искания на властите в Гърция за предаването на българи - 26-годишен мъж и 43-годишна жена, заради водено срещу тях разследване за участие в организирана престъпна група, извършвала измами, съобщиха от магистратурата.

Мъжът е обявен за международно издирване от Първоинстанционния съд в Тесалоники с Европейска заповед за арест, издадена през септември миналата година. Заповедта за жената е издадена от прокуратурата към Апелативния съд в Солун. И двамата са задържани във Варна през юли тази година, припомня БТА.

Според обвинението на гръцките власти, българите са участвали в престъпна организация, която действала от август 2017 г. до януари 2019 г. Членовете й мамели възрастни хора по телефона с твърдения, че техни близки са претърпели здравословен проблем или автомобилна катастрофа. По този начин членовете на групата успели да измамят жертвите си с близо 120 000 евро.

Според Варненския окръжен съд искането на гръцките власти да им бъде предаден мъжът е съобразено с всички законови изисквания. Жената ще остане в ареста, докато делото за нейната екстрадиция бъде разгледано по същество.

Решенията на Окръжния съд подлежат на обжалване.