Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител и бивш министър-председател Бойко Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 8 април 2023 г. Бойко Борисов е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12 април същата година се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредба в Конституцията и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Бойко Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ вече обяви, че няма намерения да си се отказва от имунитета си.

Гешев вече поиска и депутатския имунитет на Радостин Василев, докато беше депутат от ПП-ДБ. Този на Делян Добрев от ГЕРБ обаче главният прокурор върна на Софийската районна прокуратура, тъй като предложението не било достатъчно мотивирано и "не е придружено с необходимия обем материали".