Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на депутата от ГЕРБ-СДС Даниел Александров.

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31 май т.г. досъдебно производство, събраните доказателства, по което са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на 31-годишния европейски вицешампион по класическа борба.

Наблюдаващият обвинител е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 7 май т.г. в село Бистрица, Даниел Александров чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Като народен представител Александров е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет.

Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава – на председателя на парламента, уточняват от държавното обвинение.

Даниел Александров е роден на 13 септември 1991 г. в Дупница. Сребърен медалист в категория до 82 килограма на Европейското първенство по борба от 2020 г. Сред другите му успехи са два бронозови медала от европейските шампионати през 2018 и 2019 г., както и бронзов медал от европейските игри в Баку през 2015 година.

31-годишният Александров стана депутат от 23 МИР-София. През 2019 г. той и световната вицешампионка и европейска шампионка по борба Джанан Манолова станаха родители на дъщеря.