Главният прокурор Иван Гешев награди на церемония в Съдебната палата седем българи, оказали помощ на пострадалите при тежката катастрофа със сръбски автобус, която стана на автомагистрала "Тракия" край село Боснек на 23 ноември 2021 г.

За проявения висок граждански дълг и доблест обвинител №1 награди:

  • Д-р Христо Стефанов - оказал първа помощ, помогнал на заклещени пътници в автобуса и за стабилизиране на състоянието на част от пострадалите;
  • Петър Калев, който е откарал деца до болницата;
  • Живко Стамболиев, който е помагал на ранените, превързвал рани, претърсвал автобуса за останали вътре пътници;
  • Ивелина Щимдиева, тя работи като сестра - превързвала е ранени, обгрижвала е пострадалите.
  • Илиян Шмилев, той е сред първите помогнали на децата и вадил деца след катастрофата на сръбския автобус;
  • Теодор Бочев - оказвал първа помощ на ранените;
  • Д-р Антон Елкин - оказвал съдействие на пострадалите, превързвал ранени и пр.

Снимка: БТА

Иван Гешев благодари на наградените от името на Прокуратурата и заяви:

Снимка: БТА

"За съжаление живеем във времена, в които добрата новина е лошата новина. Това, което си мислех, когато бях на мястото на катастрофата, е, че и новината за нея мина по тази линия. След няколко дни всичко се забравя. Затова ние като ръководство на Прокуратурата на Република България решихме да организираме това събитие, защото смятаме, че доброто не трябва да се забравя, а трябва да се повтаря. Да не забравяме, че на първо място сме хора. Да припомним, че ценности като любов, милосърдие, думи като отечество, родина, приятелство не са изчезнали, макар че са застрашени от изчезване".

Снимка: БТА

Гешев благодари и на "много други български граждани, които не могат да присъстват и които не са установили".

Снимка: БТА

Посланикът на Сърбия у нас, доц. доктор Желко Йович, който също бе част от събитието, изрази благодарността си към всички хора, оказали помощ на пострадалите при катастрофата и посочи, че не трябва само трагедии да ни напомнят колко сме еднакви.

"Вие припомнихте на всички хора какво означават думите любов и жертвоготовност, ден преди Светият празник "Успение Богородично". За Сърбия е чест сега да бъдем тук", заяви Йович.

Снимка: БТА

И си пожела "да живеем ние и нашите деца в любов, мир, толератност и взаимна грижа".

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева също поздрави отличените граждани за солидарността и смелостта. "Днес е ден, в който бихме искали да изкажем признателност на онези, които са пример за изпълнен граждански дълг и човечност. Проявената от тях смелост и съпричастност, трябва да бъдат ценени, защото те показват, че българите сме смели и готови да помогнем на всеки изпаднал в беда", заяви Сийка Милева.