Георги Семерджиев, който в началото на юли предизвика тежка катастрофа на столично кръстовище и причини смъртта на две млади жени, е внесъл молба за изменение на мярката му за неотклонение "задържане под стража" в по-лека, съобщиха от съда.

Делото е насрочено за понеделник, 24 октомври, от 15.30 часа в Софийския градски съд. Възможните по закон опции са подписка, парична гаранция и домашен арест, както и да бъде освободен без мярка за неотклонение, но и четирите варианта в случая не са особено реални.

Преди дни адвокатът на Семерджиев Мирослав Христов каза пред БТА, че подзащитният му все още не е дал обяснения за инцидента.

Тази сутрин пък зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров коментира пред bTV, че разследването е на финална права и се очаква да приключи до две седмици. По него са разпитани десетки служители на МВР, но доказването на "полицейски чадър" над Семерджиев ще е трудно.

На 5 юли 35-годишният мъж, седнал зад волана на луксозен джип "Ауди", помете такси на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Свети Наум" с висока скорост, след което се блъсна в асансьора на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепи на две и едната половина удари смъртоносно двете млади жени, които по това време са се движили по тротоара - 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович. Те загинаха на място. 

Срещу бившия футболист са повдигнати пет обвинения за различни престъпления - за смъртта на двете млади жени, за шофиране без книжка и след употреба на наркотици, за напускане на мястото на катастрофата, ползването на фалшиви регистрационни табели и притежание на дрога.