Фирма "Ню проджектс консулт" осъди Държавен фонд "Земеделие" за отрязани 766 000 лева по програмата за доставка на плод в училищата и детските градини в страната. Това става ясно от решение на Административен съд - София-град от 28 юни 2023 г. в полза на компанията, като разпорежда ДФЗ да изплати парите и разноските по делото, предаде БТА.

Въпреки че компанията е одобрена от самия фонд за доставчик по действащата процедура, авансира със собствени средства закупуването и транспортирането на продуктите, представя изрядни заявки за плащане, дружеството не получава възстановяване на направените разходи, съобщиха от компанията.

Съдебната битка се води от края на 2019 г.

От ДФЗ твърдят, че отказват плащане на фирмата за 2018-2019 г., защото за част от заявените разходи не е осигурен национален бюджет, а за друга част компанията не е изпълнявала "лично" доставките, а ги е "превъзложила" на други 3 юридически лица. Според собственика на "Ню проджектс консулт" и земеделски производител Милена Рашева значителна е и сумата на доставени плодове, за които не е посочено никакво основание от ДФЗ за отказ от плащане. По реда на АПК и Наредбата обаче такива основания за отказ от плащане няма.

Всяка година близо 420 000 български деца, посещаващи над 3400 учебни заведения в цялата страна, хапват витамини по схемата "Училищен плод". За да се хранят по-здравословно българчетата, от ЕС отпускат около 4 млн. лева годишно, а още толкова се отделят от националния бюджет. Кого да изберат за доставките на плод и мляко, решават учебните заведения. А контролът върху въпросния избор и администриране на схемите по правило е в ръцете на фонд "Земеделие".

"Цитираното съдебно решение е постановено по административно дело, образувано по жалба, подадена от "Ню проджектс консулт", представлявано от Милена Рашева, с която е оспорена законосъобразността на Уведомително писмо на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие", с което по горепосочените заявки за плащане е редуцирана стойността на финансовата помощ по схема "Училищен плод", за периода от ноември 2018 г. до април 2019 г. включително. Диспозитивът на съдебното решение не е осъдителен и не разпорежда на фонда да извърши плащане по подадените заявки за плащане, а с него се отменя посоченото по-горе уведомително писмо поради установени от съда несъответствия с изискванията за форма по чл. 59, ал. 1 и ал. 2, т. 4 от АПК, обосноваващи постановения с него частичен отказ в заявките за плащане", коментираха от ДФЗ и допълниха, че решението не е окончателно.

Подадена е касационна жалба от страна на ДФЗ, по която предстои да бъде образувано производство пред Върховния административен съд.