Окръжният съд в Плевен осъди поп фолк певеца Кристофър Галовски-Фараона да плати обезщетение в размер на общо 5000 лева на Емил Димитров-син заради чалга версията си на емблематичнта песен "Моя страна, моя България", съобщиха от пресцентъра на съда.

С решението си окръжните магистрати са признали за установено, че ответникът е нарушил авторското право на Емил Димитров - син, изразяващо се в неразрешено използване, чрез създаване на преработка на песента "Моя страна, моя България", изпълнена и публично разпространена чрез видеозапис под името "Моя страна, моя Германия".

Извършителят е осъден да преустанови неправомерното изпълнение и разпространение на преработката на песента, да заплати на Емил Димитров - син сумата от 4000 лева, като обезщетение за причинените му неимуществени вреди и сумата от 1000 лева за обезщетение за имуществени вреди.

Съдът е постановил също така диспозитивът на решението да бъде разгласен за сметка на осъденото лице, чрез публикуването му във вестниците "Труд" и "24 часа", както и съобщаването му в ефира на Нова телевизия.

Решението не е влязло в сила. То подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Случаят стана популярен през август миналата година, когато бе разпространена версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа. По делото се състояха две заседания. Пред журналисти преди второто заседание през март Фараона каза, че първоначалната му идея за създаване на неговата версия на песента е била "добронамерена", свързана с живота на българските емигранти, който не е лек.