В Окръжния съд на Плевен се състоя второто заседание по делото срещу автора на попфолк версията на песента "Моя страна, моя България". В съдебната зала днес се явиха Емил Димитров - син, ищец по казуса, неговият адвокат Христина Георгиева и ответникът Кристофър Галовски, който не присъства на първото заседание през януари.

"Нямаме промяна в нашия иск по делото, предоставили сме допълнителни доказателства, ще очакваме решението на съда", каза преди заседанието Емил Димитров - син. Той допълни, че от януари, когато бе насрочено първото заседание по делото, изпълнителят на т.нар. кавър версия на песента "Моя страна, моя България" не е правил опити да се свърже с него. Попфолк певецът тогава не се яви в съдебната зала.

"Каквото и да реши съдът, ще бъде справедливо. Ако се каже, че трябва да се плати нещо, във времето ще се опитам да го платя разсрочено", каза Кристофър Галовски, цитира го БТА.

Той подчерта, че първоначалната му идея за създаване на неговата версия на песента е била "добронамерена", свързана с живота на българските емигранти, който не е лек.

"В песента не съм псувал и обидил никой, казал съм съвсем нормални неща - че са ни ниски заплатите и в България оцеляването е трудно", подчерта Галовски. Той каза още, че продължава да прави свои песни, живее в България, за да развива кариерата , каза още изпълнителят. Той допълни, че още при първия си разговор с Димитров - син му се е извинил.

Снимка: БТА

В съдебната зала Галовски обясни, че заведеният финансов иск за него е непосилен, защото има непогасени кредити и три деца, за които да се грижи.

Като свидетел от страна на ищеца в заседанието бе призована съпругата на Емил Димитров - син - Жаклин Кунович.

Случаят стана популярен през август миналата година, когато беше разпространена версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа, по-известен като Фараона.

Исковете по делото от страна на ищеца са четири. Първият е за неправомерно използване чрез неразрешено създаване на версия на песента. Вторият е да се преустанови това нарушение, като съдът да забрани използването по всякакъв начин и изпълнението на песента "Моя страна, моя България" и на неправомерната версия "Моя страна, моя Германия".

Третата претенция е за сметка на нарушителя да се разпространи съдебното решение в медиите. Четвъртата претенция е парична - 5000 лв. за обезщетение за неимуществени вреди, нанесени на носителя на авторското право на Емил Димитров - баща, а именно на неговия син Емил Димитров.