Петчленен състав на Габровския окръжен съд постанови доживотен затвор за 32-годишния Дилян Бетев, който хвърли 5-годишния си син Дариел от виадукт в Габрово.

Магистратите признаха младия мъж за виновен за това, че при условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил малолетния си син, който се намирал в безпомощно състояние, като извършил деянието предумишлено. Дилян е хвърлил момченцето от моста над река Янтра, който е с височина 30,5 метра.

Зловещото убийство бе извършено в ранната утрин на 3 юли 2019 г. Около 6.30 ч. в дежурната част на Областната дирекция на МВР в Габрово е получено съобщението, че мъж се готви да скочи от виадукта. Към мястото незабавно са насочени екипи на МВР, Спешна помощ, Гражданска защита и пожарна безопасност с готовност за бърза реакция. Близо 3 часа психолог от Института по психология на МВР в Плевен разубеждава Дилян Бетев, когото наричат Дидо, да не скача. След като той се отдръпна от перилата на виадукта, бе задържан. Оказа се, че пристигналите екипи на МВР са открили във водите на река Янтра под моста тялото на 5-годишния му син.

Според прокуратурата, при падането за около 3,6 секунди детето е осъзнавало ставащото и безнадеждността на ситуацията, изживяло страха от високото, от болка/смърт и след удара в повърхността и сътресението на тялото е получило тежката и несъвместима с живота съчетана травма на главата и тялото с остра кръвозагуба, от която починало на място.

Съдът постанови още Дилян Бетев да заплати на майката на Дариел, конституирана като граждански ищец и частен обвинител в процеса, обезщетение за причинени от деянието неимуществени вреди в размер на 200 000 лева. Младата жена обаче не присъства в съдебната зала, а Dir.bg научи от свои източници в прокуратурата, че тя е в изключително тежко психическо състояние.

Делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие, след като бащата убиец призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и се съгласи да не се разпитват свидетели, но не призна вина.

Защитата му дори поиска минимално наказание от 15 години затвор, но магистратите бяха категорични - доживотна присъда.

Решението на габровските съдии обаче не е окончателно и подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново. От Окръжната прокуратура очакват подсъдимият да обжалва, тъй като още по време на следствието е казвал, че иска да излежи присъдата и да продължи живота си.

Очаква се второинстанционният съд да насрочи дата за делото.