Прокурорът ни е казал да не говорим с журналистите. Затова ви пишем бележки. Това заяви пред репортерите в съдебната зала кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева. Тя, заместничката й Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров днес застават пред Апелативния специализиран наказателен съд, който ще гледа мерките им за неотклонение.

Според прокуратурата Иванчева и Петрова са взели 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин като първа вноска от общо 250 000 евро, за да му издадат документ за строеж. Попитана защо не е издала документа в срок, Иванчева отвърна, че община "Младост" не е пощенска кутия, тъй като всеки документ се разследвал. Двете с Петрова бяха облечени с бели фланелки с лого на "Зелен Младост".

Иванчева държеше и бележка, на която пишеше, че е лъжа, че е искала Румен Русев да я замести на поста. "Искам другият зам.-кмет да бъде - Владимир Клисуров", допълни тя.

По адрес на изнудвания според прокуратурата предприемач Ваклин, кметицата на "Младост" каза: "Не се сещам кой е този образ". 

"С Ваклин съм се срещала два пъти. Един път в общината, когато дойде и каза, че ще направи детска площадка. Преди това е било в началото. Не съм му поставяла условия, дори не се сещаме кой е този", допълни тя. 

По думите й, тя винаги добре приема идея за детски площадки, каза Иванчева и допълни, че условия не били поставяни.

Ние не сме пощенска кутия, трябваше да бъдат правени проверки по преписката му. За това и тя се забави, обясни кметицата.

Преписката не била нищо по-различно от останалите.

Иванчева и Петрова са категорични, че не са забавили преписката за строителство на компанията на Ваклин умишлено.

"Гледали сме ги бавно. Поради липсата на хора някои неща са се забавили. Тази преписка не е била нищо по-особено от останалите", обясни Биляна Петрова.

Прокуратурата представи 13 тома с нови доказателства, десет от тях със специални разузнавателни средства. Оказа се, че нито адвокатите, нито тримата задържани се бяха запознали с материалите.

Час и половина сред първоначално обявения час тримата арестувани все още не бяха прочели новите материали.

Дюлгеров е имал две срещи с Александър Ваклин, каза адвокатът му Мариана Тодорова, като се позова на част от материалите. И уточни, че едната среща е в деня на ареста. На камерите обаче не се вижда какво точно предава Ваклин на бившия кмет.

Междувременно е имало още един разпит на Ваклин. Той е бил след първото заседание по мярката за неотклонение.