Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева пусна на живо видео в профила си в социалните мрежи как двама униформени от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието я отвеждат в затвора в Сливен, за да изтърпи наложеното си от Върховния касационен съд наказание от 6 години "лишаване от свобода". 

Решението на върховните магистрати е от вчера, но все още не е публикувано в сайта на съдебната институция. Това става, след като присъдата е приведена за изпълнение. 

Dir.bg обаче разбра от свои източници, че Иванчева е осъдена на 6 години затвор, глоба от 12 000 лева и е лишена от правото да заема държавна или общинска длъжност за срок от 8 години. 

Променени са присъдите и на другите двама подсъдими по делото - заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

ВКС е осъдил Петрова на 5 години затвор, 10 000 лева глоба и 7 години без право да заема държавна или общинска длъжност. Наказанието за Дюлгеров е 4 години "лишаване от свобода", 8000 лева глоба и 6 години без право да заема държавна или общинска длъжност. 

От окончателната присъда на тримата обаче ще бъде приспаднато времето в ареста и времето под домашен арест - около три години.

От кадрите се вижда как Десислава Иванчева прибира багажа си в куфари.

"Как се подрежда багаж за 6 години не знам", коментира бившата кметица на район "Младост", докато майка й държи в ръцете си почти едногодишния си внук Валентин-Александър. Десислава Иванчева стана майка на 19 ноември м.г. 

Запитана какво ще стане с детето й, бившата кметица отговори през сълзи: "Не знам. Не знам какво ще стане с детето ми, може би социалните ще ми го вземат, защото майка ми е възрастна". 

След това тя бе вкарана в буса на ГДИН и отведена.

Съдебната сага

В ранния следобед на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортната палата. Акцията се ръководеше лично от настоящия главен прокурор Иван Гешев - тогава ръководител на Специализираната прокуратура, и от настоящия консул Пламен Георгиев - тогава ръководител на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха намерени белязани пари.

Белязани банкноти - но при доста по-дискретна акция разследващите откриха и у бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил между Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях бизнесмен Александър Ваклин.

Тежките осъдителни присъди, постановени от Специализирания наказателен съд - 20 години затвор за Иванчева, 15 - за Петрова и 12 - за Дюлгеров, бяха отменени от второинстанционния спецсъд и той ги намали съответно на 8 ,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година, под "домашен арест".

Така делото стига до Върховния касационен съд, защото от присъдите се оказаха недоволни и подсъдимите, и прокуратурата.

Решението на върховните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.