Делото за тежката катастрофа с мигранти край Казичене преди година, след която загина 51-годишният полицай Кирил Петков, вече е в съда. Обвинен за три престъпления е Найден Луканов, който по време на инцидента шофира бус с мигранти. 

Според обвинителния акт към периода на извършване на престъпните деяния той не е имал книжка. На 21 ноември 2022 г. вечерта той управлявал фирмен автомобил "Рено", след като бил употребил различни видове наркотични вещества - метамфетамин, амфетамин, метадон, морфин и кодеин.

Малко след полунощ той спрял на завой на път в близост до село Първенец край Ямбол, където качил в автомобила 12 мигранти - 10 от Сирия и двама от Йемен, като един от тях бил под 16-годишна възраст. След като качил мигрантите в автомобила, той потеглил към София. Целта била да вземе по 4500 евро на човек.

Рано сутринта на магистрала "Тракия", след мотел "Ихтиман" в посока София, имало полицейски автопатрул с двама служители на реда. Обвиняемият казал на мигрантите да се снишат на седалките, за да не се виждат. В опит да не бъде забелязан и спрян, той управлявал автомобила успоредно на камион.

Полицаите обаче видели автомобила, подали звуков и светлинен сигнал и тъй като мъжът не спрял, а ускорил, те го последвали. При преследването мъжът ускорявал скоростта на движение и навлизал непрекъснато в различните пътни ленти. С цел да избяга от полицейския автомобил Луканов започнал да кара с висока скорост и в аварийната лента. Той се движел със скорост средно около 140 км/ч, като на места достигал около 180 км.

По същото време друг служител на реда се намирал на магистралата в района на хотел "Черна котка". Той чул в радиоефира нареждане да се спре цялото движение по платното в посока София. В изпълнение на нареждането полицаят излязъл на самото пътно платно и подал със стоп палка ясен и видим за всички участници в движението сигнал за спиране на автомобилите в трите ленти, като всички участници се подчинили и спрели.

Полицейският служител се насочил към аварийната лента, където застанал по средата и отново подал ясен и видим сигнал за спиране на движението със стоп палката. В този момент забелязал движещия се в аварийната лента с висока скорост лек автомобил на обвиняемия, преследван от полицейски автомобил с включени светлинен и звуков сигнал. Автомобилът на обвиняемия изобщо не намалявал скоростта си и полицаят се отдръпнал встрани, за да не бъде прегазен. Луканов продължил да управлява в посока на околовръстния път, следван от полицейския автопатрул.

Същевременно други трима служители на СДВР пътували с полицейски автомобил. Превозното средство било спряно до мантинелата с пуснати светлинни сигнали. Когато чули, че приближава преследваният бус, двама от служителите на реда веднага слезли от автомобила. Другият леко изместил полицейския бус така, че да се вижда по-добре, без да стъпва на платното за движение и без да пречи на движението. Независимо че бусът "Рено мастер" се виждал безпрепятствено, Луканов не намалил скоростта на управлявания от него автомобил "Рено трафик" и се блъснал в полицейския бус.

Вследствие на удара полицаят получи тежка съчетана травма и месец по-късно, независимо от лечението, почина в болница. При удара пострадаха и двама мигранти.

В рамките на разследването Найден Луканов се призна за виновен и изказа съжаление за извършените от него престъпления, припомнят от държавното обвинение.