Националното следствие поема разследването на инцидента, при който пострада полицай и бе откаран в много тежко състояние в болница, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

До момента е установено, че преследването на буса със софийски номера, в който е имало 10 мигранти, е започнало на магистрала "Тракия" при Ихтиман. Шофьорът на буса е българин. Сигналът за катастрофата, станала под детелината за Казичене в посока София, е подаден малко преди 7 часа.

"Катастрофата се е случила при мотел "Ихтиман". Там е бил направен опит от страна на полицейски служители да бъде спрян бус със софийска регистрация, а шофьорът на буса не се е подчинил и е продължил в посока София. На входа на столицата бусът е бил препречен от автомобил на специализираните полицейски сили. Шофьорът на буса, който е превозвал мигрантите, не спира и се блъска в полицейския бус, а вследствие на това полицейски служител е в тежко състояние с опасност за живота", съобщи Милева пред bTV.

Вижте снимки >>

След катастрофата петима души бяха закарани в болница "Света Анна", сред тях шофьорът на нелегалните мигранти и най-тежко пострадалият полицай.

Все още остава тежко състоянието на служителя на реда, съобщиха от болницата.

Шофьорът на мигрантите е 43-годишен българин и с остър хирургичен корем. Настанен е в Клиниката по хирургия. Единият бежанец е с фрактура на бедрото, приет е в Клиниката по ортопедия. Вторият е с рана на главата, настанен е в Клиника по неврохирургия. Там е и третият пострадал, с травма на шията. И за тримата няма пряка опасност за живота, съобщих още от лечебното заведение.

Разследването ще се води от градската прокуратура в столицата.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Случаят с катастрофата при Казичене напомня за тежкия инцидент в Бургас, при който двамата полицаи буквално бяха пометени и загинаха на място при опита си да спрат автобус с мигранти, препречвайки им пътя с полицейския автомобил.