Единият от подсъдимите по делото срещу Десислава Иванчева - соченият за посредник при предаването на подкуп Петко Дюлгеров, се отказа от показанията си. В съдебната зала днес той се отрече от признанието си, че е човекът, който е дал парите от строителния предприемач Александър Ваклин, които според прокуратурата са дадени като подкуп на Иванчева, съобщи bTV.

Този неочакван обрат вероятно ще промени хода на процеса, който върви към своя край. В следващите дни се очакват пледоариите на обвинението и защитата.

Пред Спецсъда Дюлгеров заяви, че само със служебен адвокат и под натиск разказал как с него се свързал Ваклин, а след това бил посредник и взел 14 000 от общо 70 000 евро. Той се отрече и от казаното, че, седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно със заместничката й Биляна Петрова, пуснал парите в плик. Дюлгеров заяви, че е подписал протокола, защото и служебният защитник, и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде "правилни " показания, можело да бъде освободен.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров, който е бивш районен кмет, бяха арестувани през април 2018 година по обвинения, че са взели 70 000 от общо 250 000 евро поискан от бизнесмена рушвет, за да придвижат документите му за строеж.

Петко Дюлгеров в съда

Снимка: Булфото

Междувременно името на строителната фирма "Артекс", която е в центъра на Апартаментгейт, също се оказа замесено в делото. Иванчева заяви пред съда, че това е първата строителна фирма, която е подала сигнал срещу нея като кмет. В същото време, пред журналисти, тя каза, че Националната асоциация на строителните предприемачи (член на която е и "Артекс" - б.р.) стои зад "набеждаваща преписка", заради която ръководството на район "Младост" се наложило да дава показания в Икономическа полиция.

Подсъдимата подчерта, че с приемането на кметския пост е разбрала кои са "Артекс":

"Артекс" имат 10 или 11 обекта в "Младост", които са построени много преди ние да сме встъпили във власт. Нито едно разрешение няма издадено на "Артекс" от нашата администрация".

Повече подробности тя не пожела да даде. Но от думите й стана ясно жалбата е подадена от фирмата в 7-мо РУ на МВР.

Междувременно в съдебната зала днес без категорична яснота остава въпросът кой е писал в тефтерчето на Иванчева - основно доказателство на обвинението, според което в него тя е записвала суми, които искала като подкуп:

"В - 12,500х15

I 12 500 х 15 - 187 500

40 000 х 10 - 400 000 ....".

Самата Иванчева отрича това. 

Днес за втори път експерти опитаха да обяснят чий е почеркът, който се отличава от този на Иванчева. Графолозите трябваше да анализират как са се появили цифри и думи. Предполагаше се, че дописванията са правени от Дюлгеров. Специалистите обаче не бяха категорични, съобщи БТА.

Причината е недостатъчният сравнителен материал, който взели от него. Това станало непосредствено след предишното заседание. Тогава той пишел отривисто, вероятно под стрес. Така не можело категорично да се установи с абсолютна точност дали дописването в тефтера е от него, но било много вероятно. Специалистите обясниха също, че не може да се анализира периодът, в който е писано.

Прокуратурата настоя да бъде направен трети опит за сравняване на почерците, съдът обаче отказа.

Какво още каза Иванчева

Десислава Иванчева говори пред съда 45 минути. Тя обясни как през юли 2016 г., прибирайки се от работа, е видяла оградена площ, близо до дома си, която е трябвало да се строи. Тогава започнали процесите на жителите на района и нейният път към кметското място. Тя беше избрана за кметица през ноември 2016 г. Това, с което се сблъскала, била тромавата администрация, цитира я "24 часа".

Практиката, която била наложена, била да се канят бизнесмените в района да правят дарения, като те били по 20 евро на квадратен метър разгъната площ. Дарявали се също така бои, луковици за цветя, четки за боядисване. На тези, които не искали да правят дарения, не им се отразявало на бизнеса обаче. По нейни думи тя никога не се срещала сама с евентуален инвеститор и много често предложенията за дарения са отправяни от администрацията.

С Александър Ваклин се видяла само веднъж в 17 часа, след като приключила всички срещи преди това, в присъствието на представители на администрацията. Имала и една среща с неговата съпруга Полина Ваклин и то, след като се установило, че те не са изпълнили своя ангажимент по озеленяване на района, в който е техният обект.

На въпрос на адвоката й Димитър Марковски дали е пипала парите, намерени в автомобила й, тя отговори, че никога не е пипала нещо, за което не е знаела, че го има. Според прокуратурата при задържането на кметицата в автомобила й са намерени 56 000 евро белязани банкноти.

"Живея в 46 квадратен апартамент благодарение на родителите ми. Изключително скромен. Не съм взимала дори боя от даренията, за да си боядисам тавана", каза още Иванчева.