Делото за конфликт на интереси срещу чешкия премиер Андрей Бабиш е отнесено към новата европейска прокуратура, която започна да функционира на 1 юни, заяви днес пражки прокурор, предаде Франс прес.

Доклади "по два въпроса са изпратени на новата прокуратура" на Европейския съюз, заяви пред АФП прокурор Борис Хавел.

Европейската прокуратура, чиято задача е да се бори с измамите, ще следи за законното използване на 750-те милиарда евро, които ще бъдат отпуснати на страните членки, за да се възстановят от последиците на коронавирусната криза.

В одитен доклад, публикуван през април, Европейската комисия изтъкна, че двойната роля на Бабиш като чешки премиер и като собственик на холдинга "Агроферт" (действащ в сферата на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, химическата индустрия и медиите) представлява конфликт на интереси.

Бабиш, който е на пето място в класацията на най-богатите чехи, отрича да е участвал в каквито и да било злоупотреби.

Той заяви, че е прехвърлил собствеността на "Агроферт" на два доверителни фонда през февруари 2017 г., когато е бил министър на финансите, за да спази антикорупционното законодателство на Чехия.

От документите, до които има достъп широката общественост, става ясно обаче, че Бабиш продължава да е действителният собственик на "Агроферт".

До същото заключение стигна и ЕК, която изтъкна, че чешкият премиер упражнява "решаващо влияние върху доверителните фондове".

Срещу Бабиш днес бе поискан и вот на недоверие от чешката опозиция, според която той трябва да бъде отстранен от длъжност заради конфликта на интереси и заради неуспешната си политика във връзка с коронавирусната пандемия.

Очаква се Бабиш да преодолее вота на недоверие, тъй като опозицията не разполага с необходимите 101 гласа от общо 200 депутати, за да свали правителството от власт.

Чешкият президент Милош Земан, който е съюзник на Бабиш, даде да се разбере, че дори вотът на недоверие да успее, Бабиш ще продължи да заема премиерския пост до произвеждането на нови парламентарни избори.