Водеща британска компания завежда дело срещу криптокралицата Ружа Игнатова, станала известна с измамата за милиарди паунди OneCoin, съобщава DailyMail, позовавайки се на информация на The Mail on Sunday.

Фирмата Mishcon de Reya, чиито клиенти са били принцеса Даяна и противничката на "Брекзит" Джина Милър, планира колективен иск във Върховния съд.

Базираната в България схема е наречена една от най-големите измами в историята, като Игнатова играе централна роля в нейното популяризиране, припомня британското издание.

Криптокралицата изчезна през 2017 г. и е в списъка на ФБР с най-издирваните лица, като американските власти предлагат 250 000 долара (200 000 британски лири) за информация, водеща до нейното арестуване.

Компанията, завеждаща делото, има за цел да възстанови средствата, загубени от инвеститорите при измамата, като ищците могат да се регистрират на принципа "без печалба, без такса".

"Искът има за цел да постигне поне частично обезщетение за инвеститорите, заловени от измамата и които са претърпели загуби в резултат на това", каза партньорът Rhymal Persad.

Стартиран през 2014 г., OneCoin се рекламира като конкурент на биткойн, привличайки инвеститори по целия свят с обещания за огромна възвръщаемост.

В своя пик в средата на 2017 г. фирмата е натрупала повече от £4 милиарда, според Министерството на правосъдието на САЩ, въпреки нарастващите предупреждения от регулаторите и знаците, че функционира като престъпна схема.

Бизнесът се срина по-късно същата година, след като американските власти обвиниха Игнатова в измама и издадоха заповед за ареста ѝ.